Zelí trochu jinak

21. října 2011 v 22:29 | Janka |  Kuchyně
Dlouhé roky jsme dělali kvašené zelí klasickým způsobem. Do velkého kameninového, později porcelánového hrnce. Šlapali a mačkali a pěchovali. Po nějaké době, i když zelí bylo v hrnci pod vodou a zatížené, se nahoře vytvořil kal - šum, který bylo nutno odstranit. A to se nám nelíbilo. A tak manžel po jedné návštěvě brněnského veletrhu Invex, přišel s následujícím receptem.

Vezmi:
10 kg nakrouhaného zelí
5 a více nakrouhaných velkých cibulí
1 balíček kmínu / podle chuti/
1 až 1,2 l octa
20 dkg soli
50 cukerinů
10 g pyrosiřičitanu / dát až nakonec, protože strašně nutí ke kašli/

Vše smíchat dohromady, nechat 24 hodin odležet / v chodbě, kam se moc nechodí/ a potom naplnit do skleniček různě velkých.
Skleničky uzavřít, nesterilizovat, dát do sklepa.
Z této dávky vznikne asi 17 ks sklenic po 0,7 l zelí.










Takto zpracované zelí se dá jíst přímo jako salát k jídlu a nebo uvařit klasickým způsobem.
Navíc si manžel udělal popisky na sklenice a tak máme "Joskovo zelíčko" a už žádné jiné nechceme.
Moc nám chutná!!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jůjinka Jůjinka | Web | 21. října 2011 v 22:49 | Reagovat

Krásně vymyšlené :-) Super sklenice a zelíčko bude určitě vynikající :-)

2 Květa Květa | Web | 21. října 2011 v 23:13 | Reagovat

Milá Jani a právě takové zelíčko jsem letos udělala já. Je velice dobré, mohu jen potvrdit... :-P  :-P  :-P

3 verca verca | Web | 22. října 2011 v 4:04 | Reagovat

Taky jsme tak zelí dělali ,vypadá to dobře a mám na něj chut ( omlouvám se za to měkké T neumím ho napsat ) :-D  :-D  :-(

4 verca verca | Web | 22. října 2011 v 4:06 | Reagovat

Blbě jsem to napsala, myslela jsem tím že jsme ho taky dělali klasicky, šlapáním :-)  :-)  :-)

5 helena-b helena-b | Web | 22. října 2011 v 19:22 | Reagovat

Jani, věřím, že zelíčko bude moc, moc jedlé. Vidím, že máš skleničky polepené vlastními originál nálepkami. Aha, manželovo dílko. ;-)

6 Alis Alis | Web | 15. ledna 2012 v 11:51 | Reagovat

Ahoj Jani, tak tenhle recept jsem si hned vytiskla a určitě stojí za vyzkoušení. My děláme jen klasické nakrouhané, naložené v soudku :-) Jani, prosím Tě kde se dá sehnat ten pyrosiřičitan? Díky za inspirace!!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama