Pečený čaj

29. ledna 2012 v 21:53 | Janka |  Kuchyně
Skoro na každém druhém blogu jsem četla o výrobě pečeného čaje. Ale stále mě to nechávalo chladnou, ovšem do té doby, než přišel manžel od své masérky s očima navrch hlavy a receptem na "Vánoční pečený čaj". Rozplýval se, jak je to dobrý čajíček. A navíc, když jsem byla na nákupech v našem okresním městě, tak na reklamní tabuli před vyhlášenou kavárnou a cukrárnou lákali zákazníky právě na "pečený čaj". Zrovna šla kolem jedna stará paní a ta se nad tím pozastavovala a divila a říkala si nahlas: "Pečený čaj ??? No to jsem ještě nikdy neslyšela."
A to mi dodalo. Přece musím být IN. A protože v sobotu jsem nebyla hlídací babička, jelikož mladí s dětmi vyrazili do hor, aby kluci vůbec letos viděli sníh a mohli vyzkoušet boby od Ježíška, tak jsem se dala do díla. Suroviny jsem měla k dispozici a za hodinu bylo hotovo. A teď popíjíme pečený čajík, jen ten koláček či buchetka chybí.






























 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 29. ledna 2012 v 22:14 | Reagovat

Tak doufám,že ti pečeňák zachutnal :-D
Já teda oproti tvému receptu hóóódně šetřím s cukrem...na kilo ovoce dávám jen maximálně čtvrt až půl kila cukru.Skořice si kidně pořádně přidám,ale poslední dobou dávám místo mleté celou.Rum rozhodně dávám,ale banán jsem do pečeňáku ještě nedávala.Nejvíc nám chutná směs lesního ovoce a nebo jahodový a mňamka je i jablečný...do toho si té skořice naházím vždycky nejvíc :-D

2 Jarmila Jarmila | Web | 29. ledna 2012 v 22:31 | Reagovat

Pečený čaj vypadá výborně. :-) Jen nevím, kdo by ho u nás pil. Chlapi jsou na pivo a na kafe. Čaj nepovažují za důstojné pité pro muže. :-D

3 Janka Janka | Web | 29. ledna 2012 v 22:48 | Reagovat

[1]: Blani, já jsem dala také jen necelé kilo,/nééé, jak je na receptu/ protože manžel říkal, že to bylo dosti sladké. Příště dám také ještě méně, protože dosladit se to dá vždycky. No a banány jsem tam dala proto, že jsem je měla doma. Do budoucna s tím už budu počítat a udělám si čajíček z ovoce, jak bude postupně dozrávat. :-)

4 Květa Květa | Web | 29. ledna 2012 v 23:32 | Reagovat

Ahoj Jani. Pečený čajík je výýýýborný. Jen jsem ho ještě nestačila letos, nebo vlastně od léta, udělat. Ovoce, jak postupně dozrávalo, dávala jsem do mrazáku, až bude víc času na zpracování. Takže teď mám půl mrazničky, rybízu, malin, ostružin, jahod, rybízu, angreštu, višní, broskví, meruňek, ve sklepě jablek a to všechno čaká na to, až se uráčím a konečně tu dobrotu upeču. Chystám se chystám, ale ještě na pečení nedošlo. Budu se muset polepšit. Teď mají být ty mrazy, tak snad mě to bude inspirovat...... :-D

5 Jitka Jitka | E-mail | Web | 29. ledna 2012 v 23:44 | Reagovat

Taky mám někde recept, ale ještě jsem ho nevyzkoušela. Měla bych tak učinit, než k nám dorazí chřipková epidemie. :-D

6 Natty Natty | Web | 30. ledna 2012 v 6:52 | Reagovat

Janko, už jsem viděla ten čaj na více blozích, ale upřímně, nikdy jsem ho nezkusila a myslím, že ani nezkusím. Jsem zastánce čajů bylinkových a ovoce jen v čerstvém stavu, aby se neničily vitamíny a minerály. Ale kdyby mě někdo pozval, určitě bych ochutnala, neboť to bude  sladká dobrota ;-)Pěkný nový týden :-)

7 Jůjinka Jůjinka | Web | 30. ledna 2012 v 10:00 | Reagovat

Jani, čajíček je určitě výborný:-) Pečený jsem ještě nedělala, tak ho asi také vzkouším:-) Krásný den.

8 Miloslava Miloslava | Web | 30. ledna 2012 v 17:51 | Reagovat

Pečený  čajíček  dělám  i  z  ovoce  z  mrazáku-klidně  jsem posledně  dala  meruňky i  rybíz a hlavně  rum  a  nemělo  to  chybu  ale cukru  dávám  jen 250g každý  si dosladí.Nebo namíchám  pomeranč, jablko, jahody je to mňamka. Miluš :-)

9 Alis Alis | Web | 30. ledna 2012 v 18:12 | Reagovat

Ahoj Jani, taky se musím připojit :-) pečený čaj také dělávám a teď v zimě si ho vaříme :-) Dělám ho přes celé léto, jak jde ovocná sezona... začínám třešněma končím švestkama :-) Základ dávám rybíz (klidně i z mrazáku). Nejraději mám ostružinový :-)

10 Petra Petra | Web | 30. ledna 2012 v 19:35 | Reagovat

Ahoj Jani, taky máme pečený čaj "otestovaný". Nejlépe podle mě chutná, když jsou tam nějaké kyselejší "bobule" - u nás obvykle červený rybíz:-). A dávám podstatně míň cukru, než je uvedeno v receptech, když jsme zkusili plnou dávku cukru, tak to bylo tááák sladký, že se to málem ani pít nedalo (já si nesladím ani čaj - max. černý a to medem - ani kávu..., takže tolik cukru v tom bylo fakt moc:-D)

11 Lucie Lucie | Web | 30. ledna 2012 v 19:56 | Reagovat

Vánoční pečený čaj jsem ještě nedělala, ale máme doma ještě pár zavařených sklenic ( pro jistotu jsme ještě čajík ve sklenicích zavařili... jistota to ale bohužel vůbec nebyla, asi 4 sklenice nám chytly plíseň :-? )pečeného čaje z léta... Ten se zase dělá trošičku jinak, jako základ je tam kilo rybízu na jednu dávku, které dává čaji krásnou červenou barvu :-)
Tenhle vánoční ale musí být také skvělý, už si ho píšu do receptů :-) Ta skořice a hřebíček, to prostě připomíná Vánoce... :-)

12 Lucie Lucie | Web | 30. ledna 2012 v 19:58 | Reagovat

A nejvíc nám v pečeném čaji chutná ananas, mňam, mňam :-) Tím rybízem se krásně obarví, vypadá skoro jako krájená řepa :-D Také jsme tím nachytali naši známou, řekli jsme jí, že jsme tam zkusili dát řepu a že je to moc dobrý... Koukala na nás dost vyjeveně, když to ale v čaji viděla, uvěřila:-D   a potvrdila nám to:" Jo, to je opravdu řepa. To je zajímavý, že to taky jde dát do toho čaje." Řehtali jsme se tomu celý den :-D

13 Majka Majka | Web | 31. ledna 2012 v 10:19 | Reagovat

Janí, tak se miaž sbíhaji sliny :-) Musí to být moc dobré :-)

14 Janka Janka | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 10:42 | Reagovat

[2]:To víš Jarmilko, chlapům se ledasčím nezavděčíš.... :-D  :-D

[4]: Až budeš mít strašně velkou chuť, tak se do toho určitě dáš!!!

[5]:Jituš , my už jsme se doma všichni s nachlazením vystřídali. Donesli to vnoučci a všichni - včetně jejich rodičů a prarodičů/tedy nás i těch druhých/ - strašně kašleme.Já pořád ještě.Ach jo.... :-(  :-)

[6]: Natty, každý má rád něco jiného, to je jasné... :-)

[7]: Jůji, určitě vyzkoušej, alespoň jedenkrát,ať víš, o čem je řeč.... :-)

15 Janka Janka | Web | 31. ledna 2012 v 10:50 | Reagovat

[8]:Miluš, já jsem dělala čajík poprvé. Byla to premiera a zkouška. Příště si množství surovin upravím, protože teď už vím, jak na to !!! :-)  :-)

[9]: Tak rybízu máme dost i třešní a švestek. Tak vyzkouším podle tvého receptu.Díky. :-)  :-)

[10]: Příště i já dám méně cukru a určitě i ten rybíz. :-)

[11]: Jejda Lucko, kdybych mohla poprosit o recept na ten letní?!?! Prosím... :-)

[12]: To byl tedy pěkný "fór", to se vám povedlo. :-D  :-D

[13]: Majko, je. Docela mi to v tomto mrazivém období zachutnalo. :-)

16 Amelie Amelie | Web | 1. února 2012 v 20:21 | Reagovat

paráda, někdy to musím zkusit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama