Únor 2012

Dobrůtky z vašich blogů

18. února 2012 v 22:57 | Janka |  Kuchyně
Rozhodla jsem se, že na přípravu dnešního oběda se nechám inspirovat recepty z vašich blogů. Ovšem, co bych to byla za kuchařku, kdybych onen recept jen slepě přejala a neuplatnila alespoň trošičku svoji kreativitu.
Takže polévka byla květáková, zasmažená, klasická s nastrouhanou mrkvičkou, která přidá na chuti a nakrájeným bramborem. Dochucená majoránkou, protože pažitka ani petrželka momentálně u nás není.
Jako hlavní jídlo byly plněné žampióny s tím, že na náplň jsem použila jejich nožičky, vajíčko a růžičky květáku.Takže bezmasé, ale chutnalo to skvěle. No a jako zákusek - jablíčkovou roládu. Moc děkuji - kuchařkám - autorkám - za bezvadný oběd. Mňam.
















Zima přišla i k nám

17. února 2012 v 17:13 | Janka |  Jen tak
Tak jsem se také konečně dočkala. Ale myslím, že sníh dlouho nevydrží. Ráno byl ještě krásný prašan a odpoledne ta krása tála a bylo teplo. Dva stupně nad nulou. A bude zase po sněhu. Ale alespoň pro tu zimní náladu a iluzi to stálo za to.

























Svetřík pro miminko

16. února 2012 v 22:25 | Janka |  Pletení
Je upletený z příze "Batole". Vzoreček jsem strašně dlouho hledala. Chtěla jsem nějaký něžňoučký, nadýchaný. Nakonec za něj vděčím a moc děkuji Natty http://nrecepty.blog.cz. Spotřebovala jsem na jeho upletení necelých 10 dkg, ale chtěla bych ještě čepičku, eventuálně i bačkůrky, tak musím zítra ještě přikoupit. Alespoň mám důvod jet do města a utrácet.











Nakazila jsem manžela

15. února 2012 v 22:25 | Janka |  Zahrada
Ne, nelekejte a neděste se, nejde o žádnou nemoc. Nakazila jsem ho svou pracovní činností a vyrušila z jeho gaučové letargie. Začíná druhá půlka února a to je už čas výsevu paprik a to je jeho doména.
Včera jsme byli na nákupech v našem okresním městě a manžel mi položil lstivou otázku, zda-li si nechci v OBI koupit nějaké "kvítečko". Taková nabídka padá jen velmi zřídka, a proto jsem samozřejmě neodmítla. Jenže to byla pouhá záminka k tomu, aby si zde mohl nakoupit semínka svých oblíbených paprik. Po návratu domů nastala ta pravá "věda". Namočení semínek do vody, pravítko, pinseta, substrát, sadbovač.....a přesný popis toho, co, kde je.
No a teď začal boj o parapety na oknech, kde mám své nařízkované muškáty. Jsem jednoznačně bez šance, protože papriky přinášejí užitek, kdežto "kvítečka" jsou jen na dívání. Ach jo....Jenže ouha. Vyhřátý parapet okna v kuchyni je výsostné území jedné naší kočičky, která se také nehodlá smířit s vyklizením své pozice. Dokázala nám to v minulých letech už několikrát. V nahřáté půdě a v čerstvě vyrostlých rostlinkách se také krásně spinká a nebo se to dá použít i pro jiné účely. Tak nám letos držte palce, ať papriky mají šanci!!!




























Sahara na Hané

14. února 2012 v 18:00 | Janka |  Jen tak
...., aneb Haná na Sahaře. Když prohlížím vaše blogy s fotkami, na kterých jsou haldy napadaného sněhu, tak vždycky jen vzdychám. A do komentářů píši, že u nás stále NIC a NIC. Nikdo mi to nechce věřit, dokonce mi MUTIL - http://mutilpoeta.blogspot.com napsal, zda náhodou nežiji na Sahaře. Pokud je Haná na Sahaře, tak asi ano. Dokladem jsou následující, záběrově nezajímavé fotečky, které mají pouze dokumentovat "sněhovou nadílku" uprostřed Moravy a potvrzovat má slova.
















Zajíčci

13. února 2012 v 18:05 | Janka |  Velikonoce
Stále přemýšlím, čím bych inovovala letošní velikonoce. Loni jsem háčkovala vajíčka a kuřátka a letos jsem měla v plánu háčkovat zajíčky. Ale nakonec jsem se dala do šití. Zbytků různých látek mám dostatek a dílko je brzy hotové. Zde jsou první poslové jara, kterým brzy přibudou ještě další kamarádi.






















Pelíšky

12. února 2012 v 18:19 | Janka |  Zvířátka
Jednou, ještě kdysi moc dávno, jsem poslouchala v rozhlase pořad "O kočkách". Zkušená chovatelka udílela rady, co a jak udělat, když si hodláte pořídit kočičku či kocourka a odpovídala na dotazy posluchačů. Nejvíce mě tehdy zaujala otázka jedné nezkušené posluchačky, která se ptala, jaký pelíšek má pro novou budoucí kočičku pořídit a kam ho má umístit. Tehdy jsem ještě plně nechápala odpověď chovatelky, která zjednodušeně řečeno, odpověděla, že na tom ani moc nezáleží, a že kočička / na rozdíl od pejska/ si svůj pelíšek najde sama. A jednou to bude tam a podruhé zase onde.
Nyní je mi to už více než jasné.



V peřinách





Při sušení ořechů



Nachystaný podnos s dárečky




Manželova odpolední siesta





Po dešti v dětském kočárku





Ve vaně




Chystání věcí na dovolenou





U rádia, budíku a videa

Nadešel čas

11. února 2012 v 16:42 | Janka |  Kytičky
I když venku leží spousta sněhu / u nás tedy neeee/ a mrzne až praští, je čas začít. S čím? No přece s přípravami na jaro a léto. Každý rok si předpěstovávám pnoucí i normální muškáty sama řízkováním. Potřebuji hodně sazeniček - pnoucích asi 80 kusů, a kdybych to měla kupovat, tak bych se nedoplatila. Začínám vždy v únoru a každý měsíc, / tj. březen, duben i ještě květen/ udělám jednu várku. Množství řízků se řídí podle toho, kolik vyrostlých oddenků muškátů mám k dispozici. Oddenek šikmo seříznu, namočím do stimulátoru a zasadím do kelímku. Dobře zakořeněné rostlinky pak přesadím do truhlíku. No a v druhé polovině května dávám ven na okna.
Tuto činnost mám docela ráda, protože vím, že už jedeme "z kopce", a i když se to momentálně nezdá, tak sluníčka a jeho síly bude přibývat.






















Poháry

10. února 2012 v 18:54 | Janka |  Kuchyně
Po tom masitém, mastném a vydatném zabijačkovém období, zcela logicky, se u nás objevila chuť na sladké. U mě je to normální. Ale u manžela? On je čistá "masařka". O to více mě to překvapilo. "Udělej puding!": škemral. Proč ne, vždyť to je rychlovka. A aby to nebyl jen obyčejný puding, tak jsem ho zakomponovala do našich oblíbených pohárů.
Na dno skleničky přijdou dětské piškoty zalité vaječným koňakem, přidám hrozinky, oříšky a zaliji uvařeným pudingem do kterého dám ještě nějaký piškotek. No a potom se to ještě dozdobí ovocem, tekutou nebo nastrouhanou čokoládou a šlehačkou.
Zkrátka, co kdo má rád.....






















Výlet do Brna

9. února 2012 v 14:44 | Janka |  Jen tak
Před týdnem jsme byli v Brně navštívit naši známou. Je to osmdesátiletá paní, která patří už do naší rodiny. Jako pozornost jsme ji dovezli to, co vždycky ráda přijme a to jsou produkty z naší zahrady. Zavařeniny, marmelády, ořechovku, griotku a slivovici. Fajn jsme si popovídali, probrali, co je v její rodině nového, a protože je výborná kuchařka a cukrářka, tak jsme si domů odváželi nádherně upečenou a nazdobenou podkovu, která byla ještě dodatečným dárkem k narozeninám pro mého manžela /než jsem se vzpamatovala k fotografování, tak už byla způlky snědená/. A já jsem dostala jako poděkování tuhle porcelánovou tmavomodrou soupravičku.