Křížaly

10. září 2013 v 21:13 | Janka |  Kuchyně
Tak jsem se také dala do sušení. Sušičku nemám a tak používám horkovzdušnou troubu. Začala jsem tím jednodušším, a to jsou jablečné křížaly. Podle mnoha instrukcí všeho druhu jsem nakrájené plátky jablek nejdříve na chvíli namočila do studené vody s citronem, aby mi hned nezhnědly. Slupku nechávám. Někdo suší zvlášť i jablečné slupky a pak je používá na čaj.
Nakrájela jsem si jablíčka i na kolečka, abych měla něco také na vánoční zdobení. Podle rad na internetu jsem křížaly uložila do sklenic s uzávěrem, s tím, že je třeba je občas zkontrolovat. Samozřejmě, pokud nebudou zakrátko snědeny. Když by nebyly pro někoho dobré jen tak, doporučuje se je namáčet v čokoládě.
















Poté jsem se dala do sušení rajských jablíček, kterých máme letos velkou úrodu. To už nešlo tak jednoduše, jako jablíčka obyčejná. Jednak je to mnohem časově náročnější a výsledek ??? Z nakrájených plátků mi zůstaly usušená jen kolečka. A tak jsem si našla recept na netu s tím, že mám vybrat jablíčka menší, rozříznout je na půlku, dát na plech, každou půlku rajčete posolit, přidat sušené bazalky a česneku, dále libečku a rozmarýnu. Všechny ingredience jsem doma neměla, a tak jsem sušený rozmarýn a libeček nahradila čerstvým ze zahrádky. To už bylo něco jiného. Stále jsem chutnala, zda-li jsou už rajčátka správně usušená a nakonec mi jich mnoho nezbylo. Takže dávat je do oleje nestojí ani zato. Ale chuť mají výbornou.















No a myslím, že do třetice přijdou na řadu i kadlátky...../toť hádanka pro vás/...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 10. září 2013 v 21:38 | Reagovat

Jani, máš krásně nasušeno. :-) Křížaly nám zbyly ještě z loňska, nasušili jsme toho 4 velké sklenice. Rajčata jsou snězená a letos jich tolik nemáme.
Myslím, že budeš sušit švestky. :-D  ;-)
Taky se na ně chystám.

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. září 2013 v 21:42 | Reagovat

Krásně nasušeno, krásně uloženo, štítky fakt pěkné. :-)

3 Miloslava Miloslava | Web | 10. září 2013 v 22:17 | Reagovat

Jani moje švagrová ve Víru,říkala ,,kadlátka,,švestkám.
Máš krásné štítky,przradíš,jak je děláš?Měj hezké zařijové dny. :-)  :-)

4 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 10. září 2013 v 23:23 | Reagovat

Jani máš to pěkně nasušený ,ty štítky jsou opravdu hezké,to sama vyrábíš?Ty jablka krájíš ručně,nebo na struhadle?Taky bych je zkusila.Vlaďka :-)

5 Maryša Maryša | E-mail | 10. září 2013 v 23:46 | Reagovat

Jani, krásně sušíš, já též, suším arónie a ještě rajčátka, chci to mít hotovo do pátku, jsou tu hody, tak ať to v bytě nezavazí, zdravím a přeji krásný hodový víkend Maryša :O)

6 VendyW VendyW | E-mail | Web | 11. září 2013 v 8:10 | Reagovat

Kadlátka počítám že jsou švšstky. Taky jsem je sušila padají jak o závod. Uvidím jak dlouho vydrží. Juknu ještě na net a případně bych ještě přisušila....jo a jak jsi pochodila s tím kuželem na ten artyčokový stromek? Sehnala si?

7 Jitka Jitka | Web | 11. září 2013 v 8:35 | Reagovat

Vidím Jani, že sušíš stejně jako já. U nás teď barákem voní sušené houby. Na řadu přijdou hrušky i ta kadlátka (švestky) a na jablíčka taky dojde. Ty jsi hračička, jak pěkně jsi nazdobila sklenici se sušenými jablky. Včera jsem zavařovala houbičky, aby bylo co dát v zimě do kulajdy.Na Tvůj dopis, za který děkuji odpovím stejnou cestou. ;-)

8 Janka Janka | 11. září 2013 v 12:33 | Reagovat

[1]:ANO, ODHADLA JSI TO SPRÁVNĚ. KADLÁTKY JSOU ŠVESTKY. MÁME STROMY U PLOTU A ZAČÍNAJÍ POMALU PADAT A UŽ CHODÍ NENECHAVCI, DOKONCE I S KBELÍKEM, A BEZOSTYŠNĚ JE U PLOTU SBÍRAJÍ. :-)
P.S.- Tak to dopadá, když se při psaní zmáčkne nepatřičné tlačítko na klávesnici!!!

[2]: Děkuji moc za pochvalu. :- :-)

[3]: Miluško, štítky dělám tak, že do fotečky si napíši text a vytisknu. Na víc nemám.... :-D  :-)

[4]: Vladi, jablíčka krájím ručně. Jde to fajn. Vyzkoušej, stojí to opravdu za to. :-)

[5]: Jo, jo, také budeme hodovat. Jsem moc zvědavá na novinku - sobotní hodový krojovaný průvod městem. :-D  :-)

[6]: Já jsem zatím po něm, abych pravdu řekla, moc nepátrala, protože musím něco naháčkovat na vánoční /v říjnu/ blogové setkání u Jitky./yorga/ :-)

[7]: Houbičky - to bych si dala líbit. Už několikátý den přemlouvám manžela, aby šel se mnou do lesa /na Kosíř alespoň/,že rostou, ovšem marně. Má totiž rozdělanou nějakou práci v PV, kterou musí v určitém termínu stihnout. Ale budu v tom přemlouvání pokračovat, až ho zlomím. :-D
Já vím, že jednodušší je napsat dopis v PC, ale já jsem byla zvyklá celý život v práci psát rukou a tak u toho zůstávám. :-)  :-)

9 Šavrda Šavrda | Web | 11. září 2013 v 13:27 | Reagovat

Ahoj Janko! :-)
Mňam mňam! Křížaly z jablíček jsou lahůdka veliká! :-) Ty mi ujídá i králíček a to jinak o jablíčka nestojí. ;-)
Sušená rajčátka jsou také delikatesa a jsou strašně moc jedlá! :-D Ani se nedivím, že ti jich moc nezbylo. :-D No a kadlátky - koukám, že to tu už bylo odhaleno, ale to bych také věděla! :-D Neboť tak říkávala švestkám moje babička (maminka mého taťky). Ona pocházela ze Slovenska a nevím, zda se tam tak švestkám říká a nebo jestli to pak pochytila tady, ale jinak než kadlátka jim neřekla. ;-)
Janko měj se krásně a ahoj! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama