Sklizeň

28. září 2013 v 21:29 | Janka |  Zahrada
Tak toto slovo u mě zrovna nevyvolává příjemné pocity. Mám raději začátky, než konce. Na jaře a v létě se budu plahočit na zahrádce, polezu po kolenou a budu neustále bojovat s plevelem, ale potom vypěstovanou úrodu zpracovávat ??? - To zrovinka nepatří k mým nejoblíbenějším činnostem.
Vždy to začne jahodami, meruňkami, rybízem, angreštem, višněmi a stále to nemá konce.
A protože Bartoloměji letos moc pranostika nevychází a předpovědi dokonce mluví i o ranních mrazicích, tak je nutno "zpracovávací" aktivitu zrychlit.
Vykopali jsme brambory, otrhali venkovní papriky a rajčátka a teď se chystáme na vinnou révu a její zpracování.
Ještě mám na záhonku něco málo špenátu, mrkve a fazolky. Tak snad ty mrazy chvíli posečkají.




















Toto vínečko je ve skleníku a je na "mls" - Irsai Oliver




Toto je venkovní stolní odrůda





Vavřinecké



A aby toho nebylo málo, tak jsme koupili ještě 15 kg zelí a naložili jsme ho podle našeho osvědčeného receptu.





Jeden den bylo ve vaničce, aby se zaleželo




A zde už ve skleničkách



Krásnou oddechovou a ne pracovní neděli vám přeje Janka
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 28. září 2013 v 21:41 | Reagovat

Já taky ráda seju, sázím....a když se urodí, tak nejprve přemýšlím, komu bych to rozdala, abych to nemusela zpracovávat :-D
Já už mám ale hotovo. Neměla jsem ale tak krásnou úrodu jako ty.
Zelí budeme nakládat 3.10., ale na kvašené do hrnce.
Jen pracuj. Až se zima zeptá....ať máš tu správnou odpověď. ;-)

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 28. září 2013 v 21:49 | Reagovat

Nám se urodilo deset cuket.Tak jsem víc než polovinu rozdala.Nikdo je nechtěl, musela jsem ještě přemlouvat. Zelí nás taky čeká, taky do zeláku, ale prvořadé je zavařit hrušky a nakrájet křížalky. To je práce na pondělí. Zítra velké vaření a pečení, tak na to nebude čas. ;-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. září 2013 v 22:23 | Reagovat

Úroda je pěkná, ale zpracovávat bych ji nechtěla, je toho opravdu moc. Nezávidím a přeji hodně sil do ukončení. :-)

4 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 28. září 2013 v 22:43 | Reagovat

Jani,úroda teda pěkná a společnýma silama to zpracujete.Brambůrky máte krásný,já mám ještě zpracovat červenou řepu,zavařenou ji máme všichni moc rádi.Měj se Vlaďka :-D

5 Jája Jája | E-mail | Web | 28. září 2013 v 23:04 | Reagovat

tak tohle finišování taky nemám moc ráda, ale u nás už se začali objevovat noční mrazíčky, takže taky jsem sesbírala rajčátka a papriky, zelíčko vypadá úžasně nebyl by recept, děkujiiiii.... :-)

6 Šavrda Šavrda | Web | 29. září 2013 v 10:37 | Reagovat

Ahoj Janko!
Panečku jo! To je úroda! :-) Zrovna nedávno jsem četla recept na paprikový salát. Když budeš chtít, tak ti pošlu odkaz na mail. :-)
Hmm, hrozny! Mňam mňam! :-) A zelí, tak to by se sbíhaly sliny zase mamce. :-)
Janko měj se moc hezky. :-)

7 Jarmila* Jarmila* | Web | 29. září 2013 v 14:20 | Reagovat

Jani, pěkná úrodička, jen co je pravda. :-) Taky mě zpracovávání nebaví. Dřív jsem zavařila kde co a nyní to nejraději šoupnu do mrazáku. :-D
Přeji hezký zbytek neděle. :-)

8 Janka Janka | 29. září 2013 v 21:41 | Reagovat

[1]:No ještě pracovat budu. Vše není sklizeno. :-D  :-)

[2]: Zavařené hruštičky jsou moc dobré. Vidím, že to máš také dopředu naplánované pomalu na celý týden. Pak má zůstat čas na ruční práce, žeeee???? :-D  :-)

[3]: Kdo nemá zahradu, tak by ji chtěl mít. A kdo ji má, tak má o zábavu postaráno skoro celý rok. :-)

[4]: To je jenom část brambor. Ty zimní odrůdy ještě čekají na vykopání. Ale letos jsou docela malé. :-)

[5]: To víš, že recept by byl. Není to žádné tajemství. Budu ráda, když vyzkoušíš a bude vám chutnat. Najdeš ho na mém blogu v roce 2011 21.října. :-)

[6]: Ahoj Šárinko, a moc děkuji za recept. Určitě vyzkouším a dám vědět. :-)

[7]: Mražák je docela plný a zeleninu raději zpracovávám jinak. Z mražáku se mi moc nelíbí. Asi to nedělám správně. :-)

9 Luďka Luďka | Web | 30. září 2013 v 0:30 | Reagovat

AhojkyJanko navnadilo mě Tvoje zelí ve slenicích,ty samé problémy jsem měla jako Ty a tak jsme v loni polovičku hrnce zlikvidovali,a řekla jsem že už zelí dělat nebudu,až do této cvíle než jsem přišla na Tvůj blog.Vreceptu máš mimo jiné že se tam dává Uhlosiřičitan doufám že je to správně
Co to je a kde se to dostane koupit?Ale narazila sem tam na srdíčka jsou úžasná nemáš na ně náhodou popis? Kdyby si mi
ho mohla poslat moc by mě to udělalo radost.     soboroval@ seznam cz Děkuji :-)

10 Janka Janka | 30. září 2013 v 22:04 | Reagovat

[9]:Do zelí se dává jako konzervační přípravek - Pyrosiřičitan draselný. Dostaneš ho koupit v každé drogerii.
Návod na srdíčka ti ráda pošlu, jenže nevím, jaké srdíčko máš na mysli. Mám jich na blogu více. Podívej se znovu do galerie a napiš mi, o které srdíčko se jedná. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama