Tentokrát nic za sebe

3. listopadu 2013 v 18:10 | Janka |  Jen tak
Nic z následujícího jsem nevymyslela. Vše je přejaté. Pouze jsem použila znalosti a zkušenosti jiných.
První rada se týkala uchování vyloupaných oříšků, kterou mi ochotně poskytla Miluška, za což ji moc děkuji.




Postup je následující:
Vyloupané ořechy nandáme do vymytých a vysušených sklenic. V mikrovnce vlníme sklenici 0,5 - 0,7 litru 1,5 min na plný výkon. Pak sklenice vyndáme, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 min. Sklenice se po zavíčkování orosí, ale vlhkost se rychle vstřebá.
Takto zavařené ořechy prý vydrží mnoho let a po otevření chutnají jako čerstvé. Můžeme je takto uchovávat, pokud pro ně nemáme místo v mrazáku. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.







Druhou věcí, kterou jsem přejala je recept na perník z jablek, kterých máme letos hodně.
Co je na něj potřeba ???

4-5 jablek
400 g polohrubé mouky
1 prášek do perníku
1 vanilkový cukr
100 g rozinek
150 g moučkového cukru
150 g rozpuštěného másla
2 vejce
50 ml rumu

V míse smícháme polohrubou mouku, prášek do perníku, vanilkový cukr, rozinky, předem namočené v rumu, moučkový cukr, rozpuštěné máslo a vejce. Já jsem ještě přidala nasekané oříšky a trošku kandovaného ovoce. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k těstu. Vše dobře promícháme, těsto přendáme do vymazaného pekáče / já dávám papír na pečení/ a vložíme do předehřáté trouby a pečeme zvolna asi 45 minut.




A můžu říci, že perník byl fakt dobrý.


A kdo by si snad chtěl vyzkoušet uháčkovat srdíčko z minulého článku, které se vám mnohým moc líbilo, tak popis na něj najdete na blogu Látky a klubíčka ze dne 7.9.2012

Pěkný nový týden vám přeje Janka








 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 18:12 | Reagovat

Ten jabkoperník asi vyzkouším, taky jsou ještě na stromech jablka která jsou odsouzená po spadání na kompost tak ať jsou alespoň ještě trochu užitečná....

2 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 3. listopadu 2013 v 18:45 | Reagovat

Jani,recept na perník s jablíčkama vyzkouším,máme je sklizený,ale hodně se kazí,tak se alespoň zužitkují, Vlaďka :-D

3 Šavrda Šavrda | 3. listopadu 2013 v 18:52 | Reagovat

Janko perník s jablky nám hoooodně kdysi dávno pekla maminka a vím, že nám strašně moc chutnal. :-)
A ohledně oříšků - tomu se říká rada nad zlato, že jo? :-)
Měj se moc hezky. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 3. listopadu 2013 v 18:54 | Reagovat

Janko, ořechy zavařené jsem taky letos dělala podle Milušky, díky za to, i když já jich neměla moc. Perník z jablek vypadá dobře, díky za tip! :-)

5 Miloslava Miloslava | Web | 3. listopadu 2013 v 21:12 | Reagovat

Janko ten perník vypadá dobře,opisuji,určitě přijde někdy vyzkoušet.
Podaří se ořechy uchovat neboj.
Ty bydlíš dál,ty mě nedojdeš naklepat,ale Intuice????a ta se taky určitě nepere.pa :-)

6 Katka Katka | Web | 3. listopadu 2013 v 22:03 | Reagovat

Já vlnila 4 minuty, až jsem je připálila :-? Naštěstí jen jednu sklenici. Ostatní jsem zamrazila v mikrotenovém sáčku.

7 Dagmar Dagmar | 4. listopadu 2013 v 8:00 | Reagovat

Ten nápad s ořechy je zajímavý. Sklenic mám dost, vyzkouším. ;-)Perník je mňam. Jani, srdíčko již mám, moc díky. :-)

8 jatea jatea | E-mail | Web | 4. listopadu 2013 v 10:22 | Reagovat

Janka, dobrý nápad s tými orechami.
A ten jablkový perník vyzerá veľmi dobre a lákavo.

9 Blanka Blanka | Web | 4. listopadu 2013 v 11:01 | Reagovat

Janko,chvilku mi trvalo,než mi docvaklo,cože s ořechama děláme,když je "vlníme" :-D
Je to moc zajímavý způsob uchovávání.Určitě si ho poznamenám a třeba vyzkouším,až bude lepší úroda,než máme letos.
Za návod na srdéčko děkuju,určitě ho vyzkouším :-)

10 Dáša Dáša | E-mail | Web | 4. listopadu 2013 v 15:51 | Reagovat

Jelikož nemám mikrovlnku, tak jsem si myslela, že ve slově vlníme došlo k nějaké chybě. :-D
Až z komentu Katky jsem se dozvěděla, o co jde :-D
Ten jablkový perník o víkendu upeču, jablek máme dost :-)
Janko, měj se moc hezky po celý týden :-)  :-D

11 Janka Janka | Web | 4. listopadu 2013 v 22:54 | Reagovat

[1]: U nás to bylo a je podobné. Stále vymýšlím, jak padaná jablíčka ještě využít a zpracovat. :-)

[2]: Vyzkoušej a určitě nebudeš litovat. :-)

[3]: Každá rada a zkušenost se cení a každý není ochoten se podělit. O to více si toho vážím. :-)

[4]: Miluška je naše zachránkyně. Ale jestli se to nezdaří.... :-D

[5]: :-)  :-)  :-)

[6]: Také jsem ty zbývající dala do mražáku, jenže tam není moc místa, jelikož tam manžel dal petky s moštem. :-D  :-)

[7]: To jsem ráda, že se zadařilo. :-)

[8]: Děkujííí. :-)

[9]: Ten termín není z mé hlavy. Díky Milušce jsem hledala na topreceptech a tam to bylo tak napsáno. :-D  :-)

[10]: Že bych udělal chybu, to by nebylo nic zvláštního, jelikož ruce na klávesnici jsou někdy rychlejší než hlava. :-D

12 Natty Natty | Web | 5. listopadu 2013 v 6:17 | Reagovat

Janko, jak já bych sušila ořechy, kdybych je měla. ;-)Bohužel musím každý rok koupit a tak se můžu jen smutně koukat. :-( Perník s jablky byl určitě pochutnání a je pravda, že s jablíčky se nyní nejvíc kouzlí. ;-) Hezký den.

13 Ježurka Ježurka | Web | 5. listopadu 2013 v 14:40 | Reagovat

No, super, za sebe ne, ale krásně ses podělila, za což ti patří dík. Perník jsem si už opsala a srdíčko uložila. Je to všechno fajn. Ořechy nemám a nemusím, tak to jediné jsem si "jen" přečetla. :-)

14 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 5. listopadu 2013 v 19:17 | Reagovat

No tak paráda. Budu se inspirovat s oříšky :-)

15 verpa verpa | E-mail | Web | 5. listopadu 2013 v 20:11 | Reagovat

Ahoj Janko, díky za odkaz na můj blog s návodem. To srdíčko má velký úspěch. Už jsem se sice naštvala, když jsem zjistila, že je někteří prodávají na Fleru a ani mi nenapsali, jestli můžou návrh použít. Ale zase šikovné háčkovačce by stačila k okopírování i fotka bez návodu. Na druhou stranu mne to těší, že se můj návrh líbí. Člověk nemá být lakomý :-D. Tvůj blog je krásný, jsi moc šikovná. Tvoje varianta srdíčka s červeným lemem je super, taky dělám dvoubarevnou variantu.

16 Kerria Kerria | Web | 5. listopadu 2013 v 23:48 | Reagovat

Ten jablkoperník zní dobře, musím vyzkoušet :-) A díky za odkaz na návod k srdíčku. Sice bych ho asi udělala i podle fotky, ale takto je to jednodužší.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama