Zásoby došly

7. února 2014 v 18:12 | Janka |  Kuchyně
Zásoby došly, zima ještě nekončí, a tak bylo nutné je doplnit. O čem mluvím?? No přeci o našem zelíčku.
Každý rok na podzim ho vyrábíme, z jedné, ale i ze dvou dávek, a mizí docela rychle. Je fakt, že vše nespapkáme sami, protože je o ně zájem i v dceřině rodině.
Zpracování zelíčka není vůbec složité. Chce to jen mít vhodné struhadlo, větší nádobu, sklenice a patřičné ingredience. A samozřejmě chuť do práce.
A postup? Zelíčko nakrájíte, přidáte všechny ingredience /ZDE/, pořádně zamícháte a necháte do druhého dne uležet. Poté naplníte do skleniček a uzavřete. A už můžete konzumovat. Jen tak, nebo trošku ochutite nebo dáte vařit, jako přílohu k masu, a nebo i do polévek, jako je čočková či zelňačka.




strouháme /tedy ne já, ale manžel/


patřičné ingredience





nastrouhaného zelí je plná vanečka






pořádně vše promíchat





a pořádně umačkat

A zítra nastane druhá fáze, a to je plnění do sklenic.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 7. února 2014 v 18:49 | Reagovat

Tohle nedělám, my děláme klasické kysané. A pomalu ho budu muset přemísti ze zeláku do sklenic a zavařit, aby se nezačalo kazit. Je letos moc teplo.

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 7. února 2014 v 19:00 | Reagovat

Musím potvrdit, že to vaše zelíčko je moc dobré. Měla jsem čest je ochutnat.My děláme taky klasicky kysané. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. února 2014 v 20:08 | Reagovat

Vypadá to moc dobře. A pro zdraví tím uděláte hodně. To vydrží bez sterilizace?

4 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. února 2014 v 20:46 | Reagovat

Já si nakládám přímo do zeláku a jako za stara, pěkně sáčky na nohy a už šlapu a šlapu. Zelák mám pěkně veliký a vychází nám to akorát od zelí do zelí, nakládám  15 kilo :-)

5 Miloslava Miloslava | Web | 7. února 2014 v 21:54 | Reagovat

Jani,taky jsme zelíčkovali,protože mám menší zeláček,tak na 5kg a to je dávno pryč,tak jsem včera dělala další,klasiku kysané,protože já ten pyrosiřičitan nemohu používat,zelí je dobré,ale musím dělat takto kysané klasicky. :-)

6 ajka ajka | Web | 8. února 2014 v 0:55 | Reagovat

Teda to smekám, vanu zelí strouhat ručně, u nás pracuje robot :-D Ale tohle nedělám, nacpu do sklenic, zaliju stejným lákem jako na okurky a zavařím :-D

7 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 8. února 2014 v 8:08 | Reagovat

Tak já znám zelí taky klasiku kysané v zeláku :-)

8 Šavrda Šavrda | 8. února 2014 v 9:45 | Reagovat

Ahoj Janko! :-)
Jé! Úplně jsem si vzpomněla na dobu, kdy jsme strouhali zelí u babičky, také na tomto struhadle a pak se to plnilo do takové veliké keramické nádoby a odnášelo dolů ke schodům do sklepa! No to byla taková lahoda! :-) :-)
Krásný den přeji. :-)

9 ohnice ohnice | Web | 8. února 2014 v 17:02 | Reagovat

Jani přišlo mi Tvoje zeličko jak na zavolanou.Taky jsme každý rok dělali kysané do hrnce ale jsme už jen dvá a tak jsem se rozhodla že by par skleniček letos udělala , můžeš k tomu pokračování přidat postup /recept/    Krásný víkend. ;-)

10 Blanka Blanka | Web | 8. února 2014 v 22:37 | Reagovat

My zelíčko sice nenakládáme,ale dneska jsme měli taky k obědu :-)

11 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 9. února 2014 v 19:33 | Reagovat

Mňam mňam, hned bych si dala!! :-)

12 Janka Janka | Web | 9. února 2014 v 22:37 | Reagovat

[1]:Klasické zelí jsme také kdysi dělali, ale jak říkáš, začalo se nahoře kazit a už to nebylo ono. A pak přišel manžel s tímto receptem a neděláme už nic jiného. :-)

[2]:Dovezu nové, pokud chutnalo!!! :-D

[3]: Ano, ano. :-)

[4]: My jsme teď dělali z deseti kilo. :-)

[5]: Klasika je také moc dobrá. :-)

[6]: My jsme zvyklí na struhadlo, takže nám to ani nepřijde, že by se to dalo dělat jinak. :-D

[7]: :-D  :-D  :-D

[8]: Vidíš, a my strouháme na tomto struhadle dodnes. :-D

[9]: Recept najdeš u mě v článku ze dne 21.10.2011 :-)

[10]: A byla to určitě velká dobrota, žeee??,

[11]: Tak si zaskoč, vždyť to k nám nemáš až zas tak daleko.... :-D  :-)

13 Amelie Amelie | Web | 10. února 2014 v 18:27 | Reagovat

taky jsme kdysi dělávali s babičkou...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama