Pampeliškový med

23. dubna 2014 v 22:54 | Janka |  Kuchyně
Od určité doby si můj manžel vaří každý den do termokonvice zelený čaj. Na tom by nebylo samozřejmě nic zvláštního. Sladí si ho ovšem medem a má ho značnou spotřebu.
Proto jsem se nechala inspirovat Blankou a dala jsem se do přípravy pampeliškového medu. Zahrada se nám momentálně "žlutí" na všech stranách, takže o surovinu není nouze. Mohla bych těch medů uvařit pro celou vesnici či město.
Už kdysi jsem něco podobného zkoušela, ale šlo spíše o pampeliškovou šťávu.
Tehdy jsem ještě nevěděla, že hustota medu je závislá na délce jeho vaření. Čím déle se vaří, tím více zhoustne.
Samozřejmě nemůže kvalitou a chutí nahradit ten opravdový medík včeliček, ale je také lahodný a má krásnou barvičku.
Pokud budu vařit ještě jednu dávku, tak nahradím v receptu citron pomerančem a pro patřičné aroma přidám trochu listů meduňky.















 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | Web | 23. dubna 2014 v 22:58 | Reagovat

No Jani, máš to krásně nazdobené. Hela Lišková ho taky dělala. Já jsem někde vyčetla, že to pro zdraví není nic moc. Že je to jen samý cukr, ale nechci Ti kazit radost z odvedeného díla. Něco z těch pampelišek tam jistě taky zůstane.Dávám přednost medíku od našich včeliček. Zatím to vypadá hodně dobře. Když se nic nepokazí, tak med bude.

2 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 23. dubna 2014 v 23:04 | Reagovat

Taky jsem ho jednou dělala,byl dost řídký a moc se neosvědčil,ale třeba u vás to bude jinak,každý má jinou chuť.Vlaďka :-)

3 Janka Janka | Web | 23. dubna 2014 v 23:10 | Reagovat

[1]:Jituš, to víš, že tomu pravému medu nemůže konkurovat. Ale když mně je strašně líto ten "včeličkový" med dávat jen tak jako sladidlo do čaje. Ten se přece musí jíst na chléb nebo rohlík a vychutnat jeho krásnou chuť. A proto jako sladidlo do čaje bude manželovi pampeliškový med stačit. Zkrátka musí stačit. :-D

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 23. dubna 2014 v 23:18 | Reagovat

Krásně nafocené, krásně nazdobené. Moc se mi líbí ty tištěné ceduličky. :-)

5 Luďka Luďka | Web | 23. dubna 2014 v 23:22 | Reagovat

Jani taky se pampeliškový med chystám nedělala jsem ho již několik let ale právě jsem to přestala dělat že byl takový dost ostřejší,ale určitě to jsou bylinky no a cukr je i ve včelím medu.
Tak zdar Pampeliškám!!! :-D

6 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 23. dubna 2014 v 23:55 | Reagovat

Pěkný medík a krásně načinčaný. :-)

7 Dagmar Dagmar | E-mail | Web | 24. dubna 2014 v 0:23 | Reagovat

Jani, hezky sis skleničky s medíkem vyparádila. A jistě bude zajímavé, přidat i bylinky. :-)Kdysi, když byly děti malé, jsem také dělávala med z pampelišek a moc jim chutnal...

8 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 24. dubna 2014 v 7:38 | Reagovat

Jani, taky mě Blanka inspirovala a med jsem po letech udělala. Moc nám chutná, i když ho máme řidčí, dáváme si ho i na jogurt, dobrota :-)

9 VendyW VendyW | E-mail | Web | 24. dubna 2014 v 7:59 | Reagovat

Dělávali jsme ho taky, obzvlášť na chalupě, tam byly na sadu pampelišky s ohromnými květy takže nejen že rychle přibývaly ale byl tak moc dobrý. Řekla bych že i citron má svůj podíl na tom že je řidší. Jednou ho tam mamina zapoměla dát a byl hustší i po kratší době varu než s citronem po dvo hodinách.....a docela jsi mne navnadila na to ho zase po letech letoucích uvařit ;-)

10 Jitka Jitka | E-mail | Web | 24. dubna 2014 v 8:16 | Reagovat

[5]: Ludi,nechci být za chytrolína, ale med obsahuje jiné cukry, které člověk snadno tráví. Nektar obsahuje cukr hroznový (glukozu), ovocný a sacharozu. Řepný cukr, který se dává do pampeliškového medu je těžko stravitelný a v poslední době je označován jako jed pro lidský organizmus.Ale proti gustu, žádný dišputát.Vím, že se teď hromadně vyrábí v mnoha domácnostech. ;-)

11 Miloslava Miloslava | Web | 24. dubna 2014 v 9:06 | Reagovat

Jani jsi šikulka,taky dělám med z pampelišek a bohatě to stačí do čaje.Dnes dokonce doktorka v diabetologické poradně řekla manželovi,že občas může čaj osladit,ale pouze medem od včeliček.Jitka má pravdu,pampeliškový použít nesmí,ten používám já,ale zkusila jsem taky pomeranč s meduňkou,ale už meduňku néta to celé přebila,že nebyla chuť pomeranče.No je to jen na Tobě. :-)

12 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 24. dubna 2014 v 14:05 | Reagovat

Jani, máš krásné aranžmá :-)
Jinak máš ho pěkně světloučký. To já ho mám dost tmavý. :-)

13 Šavrda Šavrda | 24. dubna 2014 v 14:45 | Reagovat

Ahoj Janko! :-)
Jé, tak do třetice vidím pampeliškový med! :-). Prvně u Blanky, pak u Helči a teď u tebe! :-)
Všechny ho máte úžasný a u tvého se mi strašně moc líbí etiketky na sklenicích! :-)
Janko měj se krásně. :-)
My tu momentálně máme bouřku. :-)

14 Blanka Blanka | Web | 24. dubna 2014 v 20:33 | Reagovat

Ahojky Jani!
Tak doufám,že medík v čaji chutná.Holky vyrábí med ze všeho možného...ze smrčkových výhonků...
Samozřejmě včelařky nedají dopustit na med od včeliček,ale myslím,že ta lžička,co se dává do čaje snad zas tak neuškodí :-)

15 Dáša Dáša | E-mail | Web | 25. dubna 2014 v 12:35 | Reagovat

Ahoj Jani, pampeliškový med jsem dělávala, když byly děti nemocné, odhleňoval :-) Myslím si, že lžička tohoto medu není na škodu :-) Hlavně že chutná :-) Někomu med vůbec nechutná.
A někdo sladí i kávu a čaj cukrem a jiný zase peče buchty a moučníky, kde je cukr vždy.
A už čekám na smrčkové výhonky :-)
Přeji Ti báječný víkend :D

16 Janka Janka | Web | 25. dubna 2014 v 14:05 | Reagovat

[2]: Tak medík má docela dobrou konzistenci. Bude sloužit hlavně manželovi na oslazení čaje, protože on ničím jiným nesladí, a kdybych měla každý týden kupovat novou sklenici medu, tak se nedoplatím. :-)

[4]: Děkuji moc za pochvalu. :-)

[5]: Vysekali jsme trávník s kvetoucími pampeliškami v naději, že už nevysemení, no a teď opět po deštích je u nás opět žluto. Takže já bych mohla vyrábět kvanta pampeliškového medu.
A udělat pampeliškový med - to byla jen taková zkouška - jaký bude. :-)

[6]: Děkujíííí. :-)

[7]: Zdáli se mi ty skleničky takové nějaké smutné, a tak jsem jim vyrobila kabátky. :-D

[8]: Tak jasně, použití se vždycky najde. A vždyť ho zase není tak moc. Jen několik skleniček. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama