Rybíz ala brusinky

26. července 2014 v 15:08 | Janka |  Kuchyně
Co s ním? S rybízem. Tento problém momentálně řeším.
Ne, že by ho byly metráky, ale je ho poměrně dosti. A trhat ho za 10,- Kč do sběrny, to se mi fakt nechce.
Něco už mám zavařené a stále vymýšlím rybízové moučníky, ale chtěla bych si něco uchovat na zimu, či jinak netradičně rybíz zpracovat. A tak vítám jakoukoliv "nápovědu".

První impuls přišel od mé kamarádky Ilji, která má vyzkoušený recept na zpracování rybízu nazvaný - "rybíz ala brusinky".
A tak jsem se dala do práce.
Je potřeba 1 kg kuliček rybízu, které přelijete vodou s octem /1/4 l vody a 1/4 l octa. poté scedíte.
Do hrnce /velkého/ dáte 1,5 dcl vody, 650 g cukru krystal, kousek skořice, několik hřebíčků a rybíz.
Vaříte asi 10 až 15 minut. Ještě horké dáte do sklenic, uzavřete a je hotovo !!!
Chuť to má fakt lahodnou, tak teď jsem jenom zvědavá, zda-li to ve sklenicích vydrží bez úhony, protože tam není žádná chemie.





To mám krásnou "archaickou" váhu, žeeee ??? Ta je po manželově mamince.













A jak zpracováváte rybíz vy ???
Budu vděčná za jakoukoliv radu. A móóóc děkuji už předem.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 26. července 2014 v 15:51 | Reagovat

Ahoj Jani, rybízu naštěstí moc nemám ;-) Většinou z něj dělávám právě tyhle "brusinky" akorát ještě přidávám trochu rumu. A pak rybíz hlavně využívám jako základ pro všechny pečené čaje. Jani, měj se krásně!!!

2 Katka Katka | E-mail | Web | 26. července 2014 v 16:20 | Reagovat

Já mám ráda rybízovou marmeládu nebo ještě raději želé do lineckého cukroví.
Tenhle recept určitě zkusím. A asi to nechám pro jistotu sterilovat. Jednak proto, že kamarádka má spoustu rybízu a neustále nabízí a pak proto, že kupované brusinky :-? no, není to, co to bývalo.

3 Miloslava Miloslava | Web | 26. července 2014 v 16:58 | Reagovat

Jani rybízu moc nemáme,ale ty brusinky jsem dělala,akorát bez toho octa,ale nakonec jsem přidala trošku rumu,nemám tak složitý receptík.

[2]:Katko nemusíš sterilovat,mě takto vydržely rybízobrusinky tři roky,než jsem je ze špajzíku spapala na masíčku,byly super,ale ten rum tam dávám,potom se nemusí sterilizovat. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. července 2014 v 17:19 | Reagovat

Vypadá to dobře. Nedělám, neboť nemám rybíz. Kupuji si ho, a tak ho hned spotřebujeme. :-)

5 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. července 2014 v 17:32 | Reagovat

Janko neboj, nic se tomu nestane. Dělávám ho taky tak a protože mám ještě od loňska pár skleniček, tak letos nic takového dělat nebudu. Mám ještě jeden podobný recept na totéž, ale z černého jeřábu. Možná by to šlo i z červených jeřabin, ale to nemám vyzkoušené. http://yorga.blog.cz/0710/rybiz-a-la-brusinky

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 26. července 2014 v 17:40 | Reagovat

A ještě maličkost k tomu rumu. Já ho cvrknu vždy i do každé marmelády, kterou dělám. Nesmí se to přehnat, opravdu jen cvrk kvůli tomu, aby se to nekazilo. Ani marmelády už nesteriluji, jen otočím na pět minut dnem vzhůru. Rybízovou marmeládu  jsme mívala ve sklepě i několik let a nikdy se nekazila. Začala mizet z regálu, až nejmladší vnuk objevil, jaká je to dobrota.Jinak ji používám jen na linecké a medové dorty.Dělám taky rosol jako Katka. :-)

7 Ema Ema | E-mail | Web | 26. července 2014 v 20:13 | Reagovat

Na "brusinky" mám docela jiný recept - 1 kg ovoce (dělám i z josty), 1 kg cukru promíchám a dám zapéct do trouby. Občas promíchám. A dělám šťávu, kterou pak využíváme nejen na výrobu osvěžujícího pití.:-)
Včera jsem viděla v krámě rybíz, 1/2 kg stálo 39,90 korun!!! :-! Když jsme jako děti trhaly rybíz do výkupu, dávali 3 koruny. I tak se to vyplatilo. ;-)

8 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 26. července 2014 v 23:19 | Reagovat

Dobrotka, ale rybízu moc nemám, nejradši ho čerstvý a dělím se s živočíšky :-)

9 Ajka Ajka | Web | 27. července 2014 v 2:57 | Reagovat

Já neporadím, já jen marmeládu a mrazák :-D A letos úroda nic moc, tak jen koláče :-D

10 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 27. července 2014 v 8:51 | Reagovat

Taky moc rybízu nemám a tak se snědl jen tak a malý zbytek mám v mrazáku do pečeného čaje :-)

11 Lenka Lenka | Web | 27. července 2014 v 9:44 | Reagovat

Takové brusinky také dělám a jsou opravdu výborné.Jinak rybíz u nás moc nefrčí :-)

12 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 27. července 2014 v 12:12 | Reagovat

To je šikovnej recept,škoda rybíz mám už zpracovanej,Vlaďka 8-)

13 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 27. července 2014 v 21:27 | Reagovat

Tak na brusinky z rybízu jsem dostala recept od paní z našeho domu. Rybíz mám zamražený na buchtu, ale příští rok vyzkouším.

14 Blanka Blanka | Web | 28. července 2014 v 23:40 | Reagovat

Janko,já rybízu moc nemám...jen asi čtyři keříky,ale chtěla bych najít ještě místečko na další.
No a dělávám marmeládu a zbytek zamrazím na zimní buchty :-)

15 Mi-lada Mi-lada | Web | 30. července 2014 v 18:39 | Reagovat

Recept zajímavý a zpracování dokonalé. Já dělám hlavně sirupy. Na dvě kila ovoce dám 20 g kyseliny citronové a dva litry svařené vody, nechám dva dny v chladu a pak přecedím a přidám 2 kg cukru. Nechám přejít varem a pak ještě horké plním do sklenic a zavíčkuju. Sem tam některá sklenice nechytí, tak ji dám do lednice nebo rozdám k okamžité spotřebě. V těchto horkých dnech se vypije rychle.

16 Bohumil Bohumil | 1. července 2016 v 18:15 | Reagovat

Doplněk k uvedeným receptům: Pro jemnější chuť a větší množství rybízových "brusinek" můžeme s rybízem smíchat až stejnou váhu oloupaných a nastrouhaných jablek a vařit společně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama