Cuketové dobrůtky

13. září 2014 v 23:38 | Janka |  Kuchyně
Cuketa....Co o ní vlastně víme?
Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii.
Cuketám se také říká cukiny.




vím, že jsou už přerostlé, ale byly rychlejší než já



Cuketa je rostlina keřovitého růstu.
Květy cukety bývají tmavě žluté s pěti okvětními lístky.
Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomíná silnou okurku. Povrch má plně zralá cuketa hladký, lesklý a tvrdý, dužina je světle zelená či žlutá v závislosti na odrůdě, velmi měkká a vodnatá s množstvím semen.

Cuketa se používá především v kuchyni, a to na mnoho způsobů. Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp. protože cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se jako bramborák i řízek, griluje se a výtečná je též cuketová polévka. Méně známé jsou recepty na sladkosti, saláty, pizzu či knedlíky. K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné.
Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou tak měkká. Mladé cukety ani není třeba loupat. Častá sklizeň navíc rostliny nutí do remontantnosti (opakované plodnosti).Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91% vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4% sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu (až 5 mg %, jako např. u papriky) a minerálních látek, např. draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli.
Tolik praví Wikipedie, ale to určitě všichni už víte.

Každým rokem vysazuji semínka cukety, ale letos se zvláště zadařilo.
Už jsem vystřídala několik obměn, jako jsou řízky, bramborák, lečo a moc nám chutnal i cuketový nákyp.








A neméně dobrá je cuketa i na sladko, jako moučník











Vřele doporučuji a přeji dobrou chuť!!!



P.S. - Nebyl by nějaký recept na cuketovou polévku ???
Předem děkuji.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ajka Ajka | Web | 14. září 2014 v 2:35 | Reagovat

Jani vaříš samé dobroty ;-)
Polévku z cukety nevařím, rodina je rozmlsaná :-D

2 Katka Katka | E-mail | Web | 14. září 2014 v 6:54 | Reagovat

Cuketový nákpy, díky tobě, budeme mít tento týden. Jen zatím nevím,jak, ale to vypátrám. Mně letos nejvíc chutnala cuketa BEZDĚK. A dávám jako hmotu do rajčatové polévky, tudíž i do rajčat,která putují do mrazáku.

Netopíte se dnes?

3 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 14. září 2014 v 6:57 | Reagovat

Já letos zkusila cukety poprvé a úroda skoro žádná, asi to bude zahradnicí :-D Ale cukety máme rády na všechny způsoby, akorát syrovou jsem ji nezkoušela a polévku taky né ;-) Za to letos už jsem dělala třikrát dýňovou :-D

4 Jitka Jitka | Web | 14. září 2014 v 8:46 | Reagovat

Manžel letos cukety nevypěstoval a je to škoda, byl na ně rok. Ale dostala jsem od sousedky, sice obra, s kterým nevím co udělám, ale nejspiš buchtu. :-)

5 Květa Květa | Web | 14. září 2014 v 9:17 | Reagovat

Polívku z cukety jsem nedělala, cukeťák dělám často. Taky buchtu na slano, ale hlavně u nás boduje do číny, kde plně nahradí bambusové výhonky.
Jinak ji strčím všude, když si na ni vzpomenu při vaření. Do zeleninové polívky, do guláše, tím se vůbec nic nezkazí... :-D

6 VendyW VendyW | E-mail | Web | 14. září 2014 v 9:21 | Reagovat

Zadej si do vyhledávače recepty s cukety a to by bylo abys nenašla recept na polívku. Jestli ne tak se ti pidívám v cuketový kuchařce. Ještě jsou i cukety kulaté, jednou jsem dostala semínka od mamči. Ty jsou tak velkeé asi jako přefouknutej tenisák. :-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 14. září 2014 v 10:08 | Reagovat

Kdysi jsem dělávala, zapečené i jako perníková buchta. To jsme ještě měli zahradu a přebytek cuket. Dnes už nedělávám, nemám cukety a kupovat se mi je nechce. Pěkný den. :-)

8 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 14. září 2014 v 10:38 | Reagovat

Nedávno jsem zkoušela cukeťák od Ládi Hrušky a byl výborný. :-) Letos bylo tolik cukety, že jsem pátrala po všech možných receptech.

9 Luďka Luďka | Web | 14. září 2014 v 17:37 | Reagovat

Cukety se mi letos neurodily jen jedna a tu jsem brzy utrhla,že se říka aby se trhaly když jsou malé, že narostou další. Po mé letošní zkušenosti tomu nevěřím,nevím čím to je když kvetou na plano to samé i dyně.Buď je jich moc nebo nic nevím co je lepší. :-|

10 Natty Natty | Web | 15. září 2014 v 6:21 | Reagovat

Janko, dej si vařit kuřecí skelet, do vývaru přidej kousky cukety a kořenovou zeleniny, osol, opepři a nech vařit asi 30 - 45 minut. Vyndej kuře a ostatní rozmixuj. Zahusti polohrubou moukou rozkvedlanou v mléce. Dochuť polévkovým kořením, přidej jeden stroužek česneku a trochu majoránky. Osmaž si krutónky z chleba a budeš mít vynikající a zdravou večeři, která v nastávajícím podzimním čase přijde určitě vhod. ;-)Pěkný nový týden.

11 Janka Janka | Web | 20. září 2014 v 16:06 | Reagovat

[1]: No já se ptám proto, že letos se mi cuket urodilo, a tak bych chtěla vyzkoušet všechno možné. :-)

[2]: Bezděk?? Tak to neznám, to si musím najít a vyzkoušet a podám zprávu. :-)

[3]: Já mám zase mezery v té dýňové polévce. Na tu ještě nedošlo. :-)

[4]: Jituš, tak to jsme dvě, které hledají a nechávají se inspirovat. :-D

[5]: Vidíš, ta zeleninová polévka mě nenapadla. Hnedle vyzkouším. Díky za inspiraci :-)

[6]: Jasně, že na netu najdu spoustu receptů. Mně šlo spíše o to, zda-li má někdo už něco vyzkoušeného a osvědčeného, víš??? :-)

[7]: :-)  :-)  :-)

[8]: Také jsem ho sledovala v TV, ale ještě jsem podle jeho receptu nedělala. :-)

[9]: Ludi, mně zase nasadily, a když byly asi 15 cm velké, tak "odešly". Nevím, jestli měly moc vody a nebo málo.... :-(  :-)

[10]: Natty, ty jsi zlatá. Děkuji moc za recept. :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama