Bramborové placky

29. ledna 2015 v 17:10 | Janka |  Kuchyně
Máte rádi bramborové placky??
Můj manžel je přímo zbožňuje, mám na mysli placky z vařených brambor. To já zase upřednostňuji klasické bramboráky.
A protože je má tak strašně rád a byl by schopen je jíst každý druhý den, tak se je naučil i vyrábět. Sice po něm na kuchyňské lince a v okolí zůstává "mouková" spoušť, ale je příjemné, když vás někdy někdo občas pozve k prostřenému stolu. A do svého kuchařského umění začal zaučovat i malého vnoučka. O to je potom po jejich kuchtění větší nepořádek.




nezbytnou součástí jsou vlastnoručně vyškvařené škvarky a troška salámu, protože zbytek během přípravy spořádal vnouček Lukášek




těsto je už hotové




a jde se na výrobu placek




je jich plná kuchyňská linka




a trocha zeleninky k tomu - kupovaná rajčátka / vůbec nebyla sladká - už abychom měli vlastní/ a domácí nakládané papriky z vlastní sklizně


Zvu vás a přeji dobrou chuť !!!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 29. ledna 2015 v 17:33 | Reagovat

No jo, bramborový placky ze škvarkama, takový co ďála moje máma....hned bych si dala. Chlapi v kuchyni jsou jako vybuchlá sopka, všude zanechají stopu, ale na druhou stranu je skvělé, že nás občas vystřídají.

2 Kerria Kerria | Web | 29. ledna 2015 v 18:10 | Reagovat

My je známe "na sladko". Ale já je neumím udělat - tedy zatím se mi nikdy nepodařily.

3 Šárka Šárka | 29. ledna 2015 v 19:39 | Reagovat

Ahoj Janko! :-)
Bramborové placky mám moc ráda a nejvíce škvarkové! :-D Ale i cmundu (bramborák) mám moc ráda. A obojí nejlépe za studena. :-)
Teeeda, to máte šikovného pomocníčka! :-)
Já si vzpomínám, když moje starší neteř také moc ráda v kuchyni pomáhala, ale jen dokud nenastoupila (v pěti letech) do školky, pak jak když utne a do kuchyně jí to neláka! :D

Janko měj se moc hezky. :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 29. ledna 2015 v 20:08 | Reagovat

Placky vypadají pěkně lákavě a ty škvarečky se hezky smějí! :-)

5 beallara beallara | Web | 29. ledna 2015 v 20:31 | Reagovat

Je to naše klasika a tato jídla mají tradici, je dobře, že vnouček tvoří, bude na to rád vzpomínat, jak s dědou pekli...to je dar, na který se nezapomíná :-)  :-)  :-)  :-)

6 Zuzana Zuzana | 29. ledna 2015 v 20:54 | Reagovat

Bramborové placky jdou dobře na odbyt i u nás. Neděláme je se škvarky, vyvalujeme je tenčí a pečeme na suché pánvi, pak je potřeme máslem a sádlem a namáčíme v sirobu - a bramboráky můžeme také:-) hezký zbytek ledna. Zuzana

7 Ema Ema | E-mail | Web | 29. ledna 2015 v 21:55 | Reagovat

Miluju bramborový placky. Ale se syrobem. :-P  :-)

8 akrim akrim | 29. ledna 2015 v 22:21 | Reagovat

Jani, bramborové placky-mňam! manželovi Pepovi i vnoučkovi Lukáškovi to v kuchyni moc sluší, jsou to hoši šikovní.. a ta spoušť v kuchyni, to se přece uklidí,.. ale ta pohoda-najíš se a zvedneš se od stolu.. také děláme škvarky, ale před dokončením přilijeme do hrnce trošku mléka, škvarky jsou pak křupavější a vypečenější-trochu tmavší. z brambor děláme tzv. "přesňáky" opečené na suché pánvi a plněné trnkama s mákem a pocukrovat.

9 Ajka Ajka | Web | 29. ledna 2015 v 23:44 | Reagovat

Vypadají dobře... ale já radši bramboráky ;-)

10 Blanka Blanka | E-mail | Web | 29. ledna 2015 v 23:59 | Reagovat

Já mám raději bramboráky,ale můj muž si taky občas dělá placky...říká jim lokše a opéká si je přímo na plotýnce.
NO a pánové jsou skvělí kuchaři,bohužel většina z nich po sobě moc neumí uklidit :-D

11 Milada Milada | E-mail | 30. ledna 2015 v 4:29 | Reagovat

Vypadají úžasně :-) Já je občas dělám, ale bez škvarků, s domácím povidlím.

12 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 7:51 | Reagovat

Tak ty už jsem nedělala ani nepamatuju, ale nejlepší byly po krkonošsku dolky na plotně u kamen pečené a máčené v máslíčku, to je asi to samé jak lokše ;-)  :-)

13 Jarka Jarka | Web | 30. ledna 2015 v 9:42 | Reagovat

Jé, na bramborové placky se škvarkama si pamatuji z dětství, protože je dělávala moje mamka a byly moc dobré. Musím se jí zeptat, jestli je ještě umí, už je neděla sto let. :-D

14 Jitka Jitka | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 12:02 | Reagovat

Když jsem včera uviděla tvůj nový článek a manžela při dělání placek, hned jsem zavolala mého muže. Jediné, co si z toho vzal bylo, že by si je taky dal. Proč je nedělám.A já jsem ho volala proto, že jsem si bláhově myslela, že se chytí a udělá je taky. Já je taky miluju a k tomu bílou kávu a nic víc nemusím. Ani nepotřebuji ty škvarky. ;-)

15 Janka Janka | Web | 30. ledna 2015 v 22:32 | Reagovat

[1]:Je to příjemné, přijít k hotovému jídlu. Takže ten nepořádek ráda oželím. :-D

[2]: Na sladko?? To musím vyzkoušet. To by se mi líbilo. :-)

[3]: Šárinko, nejmladšího vnoučka to stále ještě drží - ta pomoc v kuchyni. Když míchám nějaké sladké těsto na moučník, tak by lízal a lízal z mísy. A když to potom dám na plech a do trouby, tak je to vždycky s pláčem, že nemá už co lízat. :-D  :-)

[4]: Děkuji za pochvalu. :-)

[5]: Zatím asistuje při všem, co se v kuchyni děje. I při škrabání brambor. :-)

[6]: V sirobu??? Jsem neznalec...Koupím ho někde??? :-)

[7]: To neznám, takže musím vyzkoušet. :-)

[8]: Mirko, prosím tě napiš /třeba na mejlík/ Jakým způsobem je plníte. To by mně totiž strašně chutnalo. Mám mák i povidla moc ráda. A zavedla bych zase nějakou inovaci. :-)

[9]: Je třeba to občas vystřídat. :-)

[10]: A Blani, nejen při vaření.... :-D  :-D

16 Janka Janka | Web | 30. ledna 2015 v 22:37 | Reagovat

[11]:To zní lákavě, to musím také vyzkoušet. :-)

[12]: Jeden recept lepší než druhý... :-)

[13]: Určitě ano. To se nezapomíná. :-)

[14]: Jituš, on je zná z dětství právě s těma škvarkama. U nás doma se moc nedělaly. Můj tatínek měl žlučníkovou dietu, a tak se vařila jen určitá jídla a pro všechny. :-)
Moc mě zaujaly varianty s mákem a povidly. To musím někde najít, jak se to přesně dělá. To by byla zase moje parketa. :-)  :-)

17 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 30. ledna 2015 v 22:52 | Reagovat

Jani manžel je šikovnej a vnouček mu určitě hodně pomáhal,taky bych si placičku dala,vypadají mooc dobře.Vlaďka :-)

18 Jitka Jitka | E-mail | Web | 31. ledna 2015 v 6:40 | Reagovat

[16]: Jani, není na tom nic zvláštního. Pomažeš je povidlama a na to dáš pomletý mák spařený v troše mléka s cukrem.Stejně, jako když děláš makovou nádivku do buchet. :-)

19 Janka Janka | Web | 31. ledna 2015 v 9:00 | Reagovat

[18]: Jituš, díky za rychlou odpověď. Já myslela, že se to nějak plní, podobně jak se vpracovávají ty škvarky a nebo uzenina. :-)
Takže jako palačinky. :-D  :-)

20 Jitka Jitka | E-mail | Web | 31. ledna 2015 v 9:34 | Reagovat

[19]: Přesně tak. :-)

21 Zuzana Zuzana | 1. února 2015 v 10:11 | Reagovat

[6]:
Sirob je vlastně zahuštěný vývar z cukrové řepy - vaří se tak tři dny. Cukrová řepa se oloupe, nakrájí na menší kusy, zalije vodou povaří, přecedí a vaří a vaří - Ze dvou kotlů je nakonec sedm malých skleniček. Někdy se dá koupit na farmářském trhu, ale doma udělaný je lepší. Barvu má tmavě hnědou a specifickou chuť. Když se nesní, vydrží i několik let. Zuzana

22 Světluška 77 Světluška 77 | 1. února 2015 v 17:57 | Reagovat

Holky, vy ale umíte dělat chutě, placky jsem měla naposled jako děcko na chalupě, pečené přímo na plotně na kamnech na uhlí a dřevo. Byly vynikající. No a zdá se, že jdu dát vařit brambory ve slupce. No a vlastně ještě pro sádlo do obchodu - jednak na škvarky a jednak na sádlo na domácí chlebík, kterým zas dělali dneska chutě Draci v hrnci.
Prozradíte ještě, kolik čeho dáváte?

23 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 1. února 2015 v 20:38 | Reagovat

Teď jsem se zrovna na placky dívala na blogu u Jitky. :-) Když je vidím, mám chuť. :-)

24 Janka Janka | Web | 1. února 2015 v 23:06 | Reagovat

[21]:Zuzanko, moc děkuji za vysvětlení. Fakt jsem se s touto věcičkou ještě nesetkala. Zkrátka v naší domácnosti se nepoužívala. :-)

[22]: Slávinko, my nic neměříme. Hrnec brambor, a tolik patřičných surovin, aby bylo krásné těsto, tak, jako na bramborové knedlíky. Myslím, že recept najdeš u Jitky -Yorgy. :-)

[23]: Helenko, vůbec se ti nedivím. :-D  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama