Dobrůtka na neděli

28. února 2015 v 10:30 | Janka |  Kuchyně
Tato dobrůtka se jmenuje "Tvarožník". Je to jeden z řady moučníků, kde hlavní surovinou při přípravě je tvaroh.
Kdysi ho dělávala moje maminka, ale potom upadl v zapomnění. Nyní přišla dcera s tím, kdy ho opět udělám. A nastalo hledání receptu. Určitě znáte tu situaci, když se máte zeptat, tak se neptáte a později už není koho....
Po delším hledání jsem recept konečně našla a dala se do pečení.

Na těsto je zapotřebí:
20 dkg hladké mouky
12,5 dkg Hery
1,5 dkg kakaa
1,5 lžíce mléka
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva

Náplň:
1/2 kg tvarohu
2 žloutky
15 dkg cukru
1 lžíce rumu
1,5 lžíce rozputěného másla
hrozinky
a ze tří bílků ušlehat sníh

Postup:
Vypracujete těsto, rozdělíte na dvě poloviny a jednu obarvíte kakaem. Dáte do lednice /mražáku/ asi na 2 hodiny ztuhnout. Na vymaštěný plech nastrouháte jednu polovinu těsta, na kterou se rozetře tvarohová náplň po celém povrchu a druhou polovinu těsta /obarvenou kakaem/ nastrouháme na tvaroh.
Pečeme při vyšší teplotě a ještě teplé krájíme.





A teď si představte, že moje maminka ho dělala z dvojnásobného množství. Při současné ceně potravin /tvarohu/ je to nepřijatelné.

A pokud nemáte rádi sladké, a přesto byste si dali nějakou mňamku, tak nabízím párky v listovém těstě.






Dobrou chuť přeje Janka
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 28. února 2015 v 10:59 | Reagovat

To máš pravdu že některé recepty resp. jejich množství surovin je dnes dost nákladné. Párky vc listovém těstě jsem dělávala dokud byly ke koupi opravdu dobré a kvalitní párky. Musím říct že za posledních pár let jsem neměla opravdu dobrý párek, takový kde by bylo víc masa a šťávy než nějaké pofidérní drti a kvanta mouky. A to bych si ho tááák z chutí dala! Dokonce jsme tohle měli na svatbě i jako pohoštění pro příchozí a když jsme jezdívali s kámoškou a mým skorobráchou k nám na chalupu tak tohle bylo se špenátem naše velmi oblíbené jídlo :-)

2 Van Vendy Van Vendy | Web | 28. února 2015 v 11:04 | Reagovat

Tvarožník vypadá fantasticky, není to známé pod názvem Hraběnčiny řezy? Z dvojnásobné dávky, no jo, to bývaly tvarohy podstatně levnější. Dnes by to vyšlo skoro na stovku... Ale pořád levnější, než si takový kousek moučníku koupit.
Mňamka naslano se mi také líbí, jednoduchý a chutný receptík. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. února 2015 v 11:09 | Reagovat

Dobrůtky vypadají lákavě, teď bych si z těch dvou vybrala ty párky. A vídeňské mám zrovna v lednici a listové těsto v mrazáku. Třeba nějaké zbydou a udělám, inspirovala jsi mne. :-)

4 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 28. února 2015 v 17:10 | Reagovat

Janko, mňam mňam. Jak tu píše Vendy, i mně tvarožník připomíná hraběnčiny řezy. Ty miluju :-)

5 Šárka Šárka | 28. února 2015 v 19:14 | Reagovat

Ahoj Janko! :-)
Buchta vypadá naprosto úžasně! :-) A musím se přidat k Helče, i mě to připomnělo ty řezy. :-)
A párečky v županu bych si také dala! :-)Jé, musíme si udělat jablíčka v županu, ty zbožňuji! :-)
U nás upadly v zapomnění vdolky, které dělala moje babička. Ale ne proto, že by nám nechutnaly, ale proto, že je nikdo neumí upéct tak nadýchané a vláčné, jak to uměla jen a jen babička. :-)

Janko měj se krásně. :-)

6 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 28. února 2015 v 20:14 | Reagovat

Tvarožník vypadá moooc dobře a hraběnčiny řezy jsou přece s jablky ;-)  :-)

7 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 28. února 2015 v 22:38 | Reagovat

Jani,tvarožník vypadá moc moc dobře,je pravda,že tvaroh je docela dost drahý a jeden je jako nic,ale pro naše mlsné jazýčky,kdo by odolal.Ty párečky taky mňam.Vlaďka :-)  :-)

8 Ajka Ajka | Web | 1. března 2015 v 2:14 | Reagovat

Ach, jsem normálně dostala hlad, samé dobroty ;-)

9 Ema Ema | E-mail | Web | 1. března 2015 v 10:59 | Reagovat

Pro tvaroh si chodím k soukromníkovi, stejně jako pro mléko, a ceny jsou u něho velmi výhodné. Dvacet pět korun za 1/2 kg.:-)
Hezký den.:-)

10 Janka Janka | Web | 1. března 2015 v 15:01 | Reagovat

[1]: Více věcí už není tak, jak bylo dříve. Mění se to k horšímu. :-(  :-)

[2]: Hraběnčiny řezy znám, ale nedělám je. Ale vím, že tam patří nastrouhaná jablka a sníh. Zde jablka nejsou. :-)

[3]: No právě. To je taková rychlovka. A když k nám přijdou mladí, tak oni moc na sladké nejsou a slaným a masovým pečivem nikdy nepohrdnou. :-)

[4]: Helenko, já je budu muset také asi někdy vyzkoušet. Lákáte mě všichni. :-)

[5]: U nás by to bylo podobné. Také někdy vzpomínám na jídla, které nám vařila babička a nejsou ničím nahraditelná. Vždycky, když jsem k ní jela na prázdniny, tak jsem se těšila především na to určité "jídlo". :-D  :-)

[6]: Správně !!! :-)

[7]: Jasně. Nepeču to každý den, ani týden, ale jednou za čas si můžeme dovolit luxus, neeee??? :-)

[8]:V tak pozdní či brzkou hodinu, to se vůbec nedivím. :-D

[9]: Tak to bych jedla tvaroh pěkně často. To se hodí. :-)

11 Jarka Jarka | Web | 1. března 2015 v 18:34 | Reagovat

Někde mám uložený podobný recept a jmenuje se tuším, strouhaný koláč, jen to kakao se dává do celého množství. Tvarohové dobrůtky mám ráda, jsou vláčné a moc dobré, tvůj dvoubarevný tvarožník určitě taky vyzkouším. :-P

12 Blanka Blanka | E-mail | Web | 4. března 2015 v 21:04 | Reagovat

Janko,tak nevím,kterou z těch dobrůtek bych ochutnala dřív a kterou nechala až napozděj.Tvarohové buchty miluju!

13 Amelie Amelie | Web | 5. března 2015 v 21:41 | Reagovat

Recept jsem si opsala a brzy vyzkouším, děkuju.

14 Jarka Jarka | E-mail | 6. března 2015 v 5:57 | Reagovat

Vypadal recept tak lákavě, že jsem si ho bez dovolení stáhla. Jarka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama