Jablko a jablíčko = mošt

30. září 2015 v 13:09 | Janka |  Zahrada
Opět lezeme s manželem po kolenou, jako už letos po několikáté, a sbíráme a sbíráme. Jablíčka jsou sice poměrně malá, ale je jich takové množství, jako nikdy. Přece je nevyhodíme do kompostu. V zimě nám z nich zpracované produkty přijdou vhod.

Tentokrát jsme nasbírali šest pytlů, a proto jedeme do naší moštány.





Abychom je i s kanystry naložili do auta, museli jsme sklopit zadní sedadla.



Tak to je naše bohatství, které čeká na zpracování před moštárnou.



Jablíčka se nasypou po připravených nádob a šup s nimi do "šroťáku".



A tento polotovar přijde do lisu.



Je sice starý, prý ze čtyřicátých let minulého století, ale stále výkonný.



A už teče z lisu ten slaďoučký jablečný mok.



A z měrných nádob přelít do vlastních kanystrů, zaplatit a je hotovo.

Kolik litrů jsme už letos vymoštovali se ani neptejte... Už se to počítá na hektolitry. A co s tím ??? Něco vypijeme hned, nejenom my dva, ale celá naše rodina, protože čerstvý mošt je nejlepší, něco skončí v mražáku a zbytek bude nachystán na další zpracování. Podle zasvěcených, prý na ještě lepší mok než je mošt.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 30. září 2015 v 14:08 | Reagovat

Cider :-D .... ten mi chutná víc než vypálený jablka. To bych si klidně dělala. U nás končej jablka na kompostu. Není sklep na uložení čerstvých tak něco si nastrouhám a zavařím a něco usuším. ale to je jen zlomek z toho co se vyhodí.

2 Šárka Šárka | 30. září 2015 v 14:29 | Reagovat

No pááááni! Koukám tu na ty pytle s otevřenou pusou!!!!! O_O  O_O  O_O
Mňaaaam! Mošt! Ten já miluji! Také jsme si ho kdysi s babičkou dělávali! To byla lahoda! V obchodech je moc dobré nemají, jen v jednom jediném mi chutná skoro stejně jako od babičky. Ale po něm se vždy zapráší nadzvukovou rychlostí! :-D Měli by jich objednávat víc! Asi chutná více lidem! :D:D:D
Teeeda Janko, tomu říkám úrodička! :-)
Měj se krásně! :-)

3 Jitka Jitka | Web | 30. září 2015 v 14:43 | Reagovat

Na mošt nemáme nikdy jablek dost. Všechno nějak zpracujeme, ale je to dobrůtka. Já raději mošt než vypálený kvas. ;-)

4 Ema Ema | E-mail | Web | 30. září 2015 v 16:14 | Reagovat

Jablíčkový mošt také milujeme. :-P  :-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. září 2015 v 17:18 | Reagovat

Jablečný mošt je bezva! Tolik vitamínů! Taky bych si dala! :-)

6 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 30. září 2015 v 19:36 | Reagovat

Jablíčka jsou letos drobná a je jich hoodně,mošt je dobroučký,budete mít vitamíny celý rok.Vlaďka :-)

7 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 30. září 2015 v 20:28 | Reagovat

Jablečný mošt je dobrotka.

8 Lauralex Lauralex | Web | 30. září 2015 v 21:09 | Reagovat

Páni, tolik jablek. Já mošt nepiju, ale taky jsem sbírala jablka a jsou výborná, s kupovanými se to nedá srovnat. Pamatuju se akorát, že jako malá jsme dělali s babičkou a dědou taky mošt, ale já seděla v autě, bylo děsný vedro a strašně to smrdělo, až mi z toho bylo blbě. :-D

9 Natty Natty | Web | 1. října 2015 v 3:36 | Reagovat

Janko, tak to je "sud plný zdravíčka" a určitě budete celou zimu plni elánu. ;-) Pěkný den.

10 Jarka Jarka | Web | 2. října 2015 v 9:33 | Reagovat

Sami zahradu nemáme, ale když procházíme zahrádkami, to množství letošní jablečné úrody vidíme. je to až k nevíře, kolik se těch jablíček urodilo, když bylo tak horké a suché léto. Mošt je jistě mňam! ;-)

11 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 2. října 2015 v 16:20 | Reagovat

Mošt já moc ráda :-)

12 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 2. října 2015 v 21:06 | Reagovat

Mošt miluju :) My naše jablíčka ale stačíme spotřebovat v pevném stavu :)

13 Janka Janka | E-mail | Web | 2. října 2015 v 22:21 | Reagovat

[1]:To je škody!! Ale co se dá dělat, žeee?? Když nejsou jiné možnosti. :-D Tak cider jsem ještě nepila. :-)

[2]: Jen ještě, Šárinko máme problém s jeho uchováním. Nechceme k němu přidávat žádnou chemii, a tak ho dáváme do mražáku. Ale to se mi také moc nelíbí. :-)

[3]: To je moje řeč. Ale chlapi to vidí jinak. :-)

[4]: Je to zkrátka lahoda. :-)

[5]: Stav se!! Nachystám ti plnou láhev. :-D

[6]: Jo, jo a ve všech možných podobách. :-D  :-)

[7]: Souhlasím. A zvlášť, když je z domácích jablíček a čerstvý. :-)

14 Růža Růža | E-mail | Web | 3. října 2015 v 7:58 | Reagovat

To už je pořádná úroda a mošt z jablíček je výborný. Chlapi ovšem raději tu přepálenou verzi. ;-)

15 Blanka Blanka | E-mail | Web | 7. října 2015 v 11:30 | Reagovat

Janko,mošt uchováváš jen v mražáku?Nezavařuješ?Mám malý mražák a o moštu už jsem mockrát přemýšleli.Jak jinak se dá uchovat?Kolegyně z práce nedávno moštovala a mošt byl vážně výborný...taky jej mrazí.

16 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 27. října 2015 v 10:32 | Reagovat

Hmmmm, jak já bych si dala skleničku vychlazeného moštu....hmmmmm mňáááám :-)

17 Jana Jana | Web | 30. března 2016 v 19:57 | Reagovat

Skvělý nápad - mošt zamrazit. Děkuji, Jani!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama