Ořechy, kam se podíváš

16. října 2015 v 22:21 | Janka |  Zahrada
Letos se opravdu urodilo. A nyní, když začalo deštivé počasí, tak ořechy začaly mocně padat a vůbec je nestačíme sbírat, sušit a vyloupávat. Máme dva stromy, které mají vzhledem menší oříšky, ale soused, který ve svém domě už dlouho nebydlí, kdysi dávno zasadil ořešák těsně k plotu, a tak všechny jeho oříšky padají k nám na zahradu. A to jsou takové ty obrovské ořechy, které se musejí vyloupat, jinak by zlesnivěly. Alespoň má manžel na dlouhé podzimní večery program a nemusí se rozčilovat u TV.





To je ten krasavec, který nás každoročně zásobuje. Sice mocně zastíňuje náš"ohřívák", ale úroda oříšků to vynahradí.


Ale co vůbec o nich víme?
Strom, na kterém rostou vlašské ořechy se jmenuje ořešák královský. Patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě a může dorůst výšky až 45 metrů. Jeho listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz. Plody ořešáku jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. Zelené slupky ořechů je možno využít k přírodnímu barvení látek. A nejen látek, pokud budete vylupovat oříšky ze zelené slupky, vaše ruce budou hnědé ještě pěkně dlouho. Ale to určitě víte.



Dnešní sběr


Vlašské ořechy jsou energeticky hutná potrava, odstraňují únavu, navozují brzy pocit sytosti a plnosti, což lze při správné konzumaci uplatnit i při snižování hmotnosti. Jádra vlašských ořechů obsahují tzv. "zdravý" tuk, který obsahuje nezbytné omega-3 mastné kyseliny. Vysoký příjem těchto nepostradatelných mastných kyselin je velmi dobrou prevencí proti rizikům kardiovaskulárních chorob.



Parapet obložený ještě nevyloupanými ořechy. Těch lísek s ořechy je na něm celkem pět.


Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro své hodnotné bílkoviny jsou využívány i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje i vzhled jejich jádra, které se právě mozku velmi podobá. Je toho zkrátka ještě hodně, v čem je nám vlašský ořech prospěšný.


A na druhém parapetu jsou oříšky už vyloupané

A nyní je na mě, najít ten nejvhodnější způsob uskladnění, aby mi oříšky vydržely do další sklizně.



Že by pro Popelku?? Ne, tentokrát pro VÁS....


A jaký druh oříšků máte rádi vy???
Vlašské, kešu, arašídy, lískové, para, pistácie, mandle....


Zdroj Info: Internet
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 16. října 2015 v 22:38 | Reagovat

Já mám ráda všechny druhy oříšků. Není snad žádný, který bych nechtěla. Jo a které nejraději? Ty čerstvé, přímo pod stromem, ty mokré. :-)

2 Jitka Jitka | Web | 17. října 2015 v 8:03 | Reagovat

Já mám ráda všechny ořechy, ale vlašské mám nejraději čerstvě vylouskané a oloupané.Ořech, který vám dělá stín na ohřívadlo je vznosný a zásobuje vás dostatečně.To bude dobrého vánočního cukroví. ;-)

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 17. října 2015 v 8:34 | Reagovat

Tak to ti závidím. Vlašáky miluju a cpu je všude. Jen ho nikde nemám k dispozici. Ten o kterém píšeš že ho má soused jsme měli zasazený ale při jednom pozdním mraze nám zmrznul. No a vidíš, už mektali v televizi jak letos zas budou ořechy drahé protože se málo urodilo! To samé s jablky. Já mám letos nadmíru hodně lískových, včera jsem konečně dolouskala poslední. :-)

4 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 17. října 2015 v 8:40 | Reagovat

No Jani, vlašáky jsou nejlepší :-)  :-) Bohužel nemám souseda s ořešákem :-D

5 Růža Růža | E-mail | Web | 17. října 2015 v 8:42 | Reagovat

Jani, máte pořádnou úrodu ořechů. :-) Díky za krásný a poučný článek, něco jsem o vlašácích nevěděla. Zkoušela jsem dávat ořechy do mrazáku, jinak nevím. Já mám nejraději kešu, ale musím s oříšky opatrně, jsem alergik. :-(

6 Šárka Šárka | 17. října 2015 v 10:16 | Reagovat

Ahoj Janko! :-)
Jeee, úrodu máte parádní! :-) To že jsou vlažské ořechy dobré pro mozek si ještě pamatuji ze školy. :-D
Já miluji pistácie, potom arašídy v těstíčku. Nemusím moc kešu protože mi přijdou moc sladké. Ale nedávno jsem od brášky dostala kešu v těstíčku a ty mi kupodivu chutnaly. :-)
Můj bráška to má těžší, protože má na ořechy alergii.

Janko přeji krásnou sobotu. :-)  U nás svítí slunko. :-)

7 Helena Helena | E-mail | 17. října 2015 v 14:49 | Reagovat

Dobrý den, ráda bych se podělila o zkušenost s uskladňováním ořechů.Již několik let je vyloupané, suché nasypu do zavařovacích lahví, uzavřu víčkem a ve vodě běžmým způsobem zavařím/asi 20 min./Do sklenic nic kromě ořechů nepřidávám.Víčka krásně chytnou a zavařené ořechy takto vydrží i několik let.Snad se moje rada bude někomu hodit. S pozdravem Helena

8 Janka Janka | E-mail | Web | 18. října 2015 v 17:57 | Reagovat

[1]:Přesně tak. Ty, ze kterých právě opadla zelená slupka a při rozlousknutí se musí z jádra odstranit ještě ta "blanka". Ty jsou nejlepší. :-)  :-)

[2]: Jo, jo. Ořechy používám hlavně na vánoční pečení. Většinou všechno potřebuje ořechy. A to máme nejraději. :-)

[3]: My máme také několik keřů lískových ořechů na pozemku u lesa, jenže tam sklizeň provedou vždycky veverky. :-D  :-)

[4]: Alespoň nemusíš na jaře odstraňovat "tuny" spadaného ořechového listí. :-D

[5]: To se mně také nejvíce osvědčilo. Dát je do mražáku a už to jinak nedělám. :-)

9 Janka Janka | E-mail | Web | 18. října 2015 v 22:05 | Reagovat

[6]:Moc lituji všechny ty, kteří ořechy nemohou jíst. Je to lahůdka. Všechny druhy a móóóc pro naše tělíčko přínosné. :-) Škoda, že jsou tak drahé. :-) :-(

[7]: Helenko, loni jsem to udělala podobným způsobem, jen s tím rozdílem, že jsem je zavařovala v mikrovlnce. Ale moc se mně to neosvědčilo. Začaly mně po nějaké době plesnivět. Asi jsem udělala někde chybu. :-(  :-)

10 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 19. října 2015 v 9:25 | Reagovat

Janko, urodilo se vám parádně. Já ještě potřebuji vyloupat zbývající přepravku z loňska, aby náhodou do nich nevlezl červík nebo se nezkazily. Mamka našla na internetu, že se dají zavařit. A prý neztratí chuť ani barvu, tak to chceme odzkoušet. :-)

11 Blanka Blanka | E-mail | Web | 19. října 2015 v 9:46 | Reagovat

Taky se nám hodně urodilo,jen nějak není čas je sbírat.Já je strouhané dávám do sáčků do mražáku.

12 Janka Janka | E-mail | Web | 20. října 2015 v 9:49 | Reagovat

[10]:Já jsem oříšky  také loni zavařovala v mikrovlnce podle návodu od Milušky. Ale více se mi osvědčilo je dát do mražáku. Tam se jim absolutně nic nestalo, na rozdíl od oříšků ve sklenici. :-(  :-)

[11]: Také jedna z možností. :-)

13 dasatomaskova dasatomaskova | E-mail | Web | 24. října 2015 v 17:12 | Reagovat

Já mám ráda všechny oříšky. Tady jsem se dozvěděla něco nového o vlašských, za což moc děkuji :-)

14 Světluška 77 Světluška 77 | 26. října 2015 v 15:25 | Reagovat

Prima oříškový článek. Já miluju makadamiové, ale vlastně všechny jsou super. Doma je moc nepoužívám, poněvadž tam mám taky alergika, ale jinak si dáme rádi. Hlavně vlašáky lehce opečený v troubě. :-D

15 Julie Julie | E-mail | 9. prosince 2015 v 22:58 | Reagovat

[7]:Mám dotaz,musí být sklenice potopené ve vodě?Ćím je zatěžkáte,když plavou? Díky za odpověd Julie

16 Helena Helena | E-mail | 10. prosince 2015 v 12:57 | Reagovat

Odpovídám na dotaz ohledně ořechů - ořechy dávám do sklenic suché,ničím nezalévám, zavřu víčkem a ve vodě zavařuji asi 2O min.Potom otočím víčkem dolů a nechám vychladnout. S pozdravem Helena

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama