Med do čaje

17. května 2016 v 21:59 | Janka |  Kuchyně
Jarní dubnový mráz nám spálil a poničil květiny, stromy i keře, ale jedna rostlina zůstala stoprocentně ušetřena. Nyní se pyšní svou krásou, jen jak trochu zasvitne sluníčko, tak zelený trávník zdobí svou nádherně svítivou žlutou barvou. Ano - je to pampeliška, neboli správně smetanka lékařská. I když má spoustu léčebných účinků, je tato rostlina pro mě spíše úporný plevel. Ale proč ji nevyužít i jinak?
A tak už několikátý rok využívám jejích květů a vyrábím pampeliškový med. Samozřejmě, že včelímu medu nemůže konkurovat. Toho si mocně vážím a mám ho jako výsadní pochutinu a na oslazení čaje je ho přece škoda. A tak jsem opět trhala 400 kvítků, což nebyl žádný problém, přidávala pomeranče, nechávala odležet, cedila přes pláténko, přidávala cukr a vařila.



Kvítky rychle přibývaly.......



První etapa vaření



Už se med krásně táhne



A šup s ním do skleniček



Zazátkovat a přilepit viněty




A manžel může vesele opět sladit čaj......



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | E-mail | Web | 17. května 2016 v 23:07 | Reagovat

Já jsem letos zaspala.U nás už jsou pampelišky odkvetlé.
V neděli jsem se dívala na Kouzelné bylinky na jedničce a mluvilo se tam mimo jiné i o pampelišce :-)

2 Jitka Jitka | Web | 17. května 2016 v 23:28 | Reagovat

Já jsem zaspala se sběrem kořene pampelišky. Má se vydloubnout ještě před květem. No musím si počkat až na příští jaro. Pampeliškové květy nechávám včeličkám. Ty pak vyrobí ten pravý med. :-)  :-)

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 18. května 2016 v 11:33 | Reagovat

Tady nějak letos je to s pampeluchama na nic. Vloni jsem měla květů habaděj a letos kvetou, i na louce kde bývá normálně úplně žluto, jen sporadicky. Jen dotaz, jak ho dlouho vaříš? Vidíš, já přidávám citron, ale ten pomeranč může být ještě lepší.

4 Šárka Šárka | 18. května 2016 v 14:20 | Reagovat

Ahoj Janko!
Tobě ten med tak krásně vyšel. Má nádhernou barvu! :-)
Já třeba nikdy med z pampelišek neochutnala. :-)
Na ten od včeliček jsem bohužel alergická. Jako malá jsem ho milovala na chlebu s máslem. Jenže se pak u mě objevila alergie a bylo to. :-( Med od včeliček můžu jen v tepelné úpravě, třeba když se dělá kuře na medu. Ale jen tak si ho dát do čaje? To je u mě nemožné.
Ale žasnu, jak úžasnou medovou barvu ten z pampelišek má. ;-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. května 2016 v 15:47 | Reagovat

Jsi pilná včelička. Kdysi jsem dělávala, když děti byly malé. :-)

6 Růža Růža | E-mail | Web | 18. května 2016 v 18:12 | Reagovat

Med z pampelišek jsem nikdy nedělala, ale jednou jsme ho dostali od známého. Moc se ti povedl a líbí se mi, jak máš krásně označené skleničky se sladkou dobrotou. :-)

7 Jana Jana | Web | 18. května 2016 v 21:04 | Reagovat

Med má opravdu nádhernou barvu a ty skleničky jsou výstavní :-) Byl by to i krásný dárek. Pampeliškový med jsem zkoušela minulý rok a byl výborný, letos jsem bohužel zaspala a teď už jsou pampelišky u nás odkvetlé.

8 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 19. května 2016 v 9:01 | Reagovat

Já jsem letos pampeliškový med stihla udělat ;-)  :-)Barvu má jako tmavý lesní med, dala jsem přírodní cukr, tak asi díky tomu ;-)  :-) Mě zase toho pampeliškového nebylo tolik líto, když jsem dělala zázvor s citronem ;-)  :-D

9 Oli Oli | Web | 19. května 2016 v 13:46 | Reagovat

Super práce i balení. Skvěle vypadá a i chutná. My jsme si zvykli na smrkový med. ;-)
Měj se hezky, srdečně zdravím.

10 Ježurka Ježurka | Web | 19. května 2016 v 17:15 | Reagovat

Med vypadá úžasně a určitě i tak chutná! Jsi šikulka. :-)

11 hanafee hanafee | 19. května 2016 v 20:32 | Reagovat

Jani, máš to výstavní. Taky ho dělám každý rok. Letos jsem dala přírodní cukr a mám ho taky tmavý, jak jsem tady četla.

12 Ema Ema | E-mail | Web | 19. května 2016 v 23:58 | Reagovat

Pampeliškový med nedělám, ale už mám hotovou jednu dávku ze smrkových výhonků a ještě dělám z černého bezu. :-P  :-)
Dobrou noc, Jani. :-)

13 Janka Janka | Web | 20. května 2016 v 22:10 | Reagovat

[1]:U nás už také nic není. Musela jsem spěchat, než mně manžel pokosil zahradu. :-D

[2]: Jituš, já jsem musela udělat nějaký pampeliškový med, protože Pepa si zásadně sladí čaj jen medem a ten vynikající by byl hned pryč. A to nemůžu připustit. Do čaje mu stačí náhražka, neee??? :-)  :-)

[3]: První den po zalití květů vodou a přidání pomeranče jen asi 15 minut.
A druhý den po přecedění a přidání cukru asi hodinu a půl. Zkrátka do té doby, než se začne "táhnout". :-)

[4]: Je krásně zlatavý. Opravdu. :-)

[5]: Když se mi nabízel materiál, tak proč toho nevyužít. :-)

14 Hanka Hanka | 22. května 2016 v 18:51 | Reagovat

U nás se takový med nikdy nedělal a ani já jsem to nikdy nezkoušela. Čaj medem nesladím, to snad jen v době nachlazení - tím pravým medem. Raději pampelišky fotím a mám radost z toho, jak kvetou, i když krátce. Předloni mi kamarádka dala skleničku pampeliškového medu, ale ... [:tired:]  :D

15 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 24. května 2016 v 8:06 | Reagovat

Pampeliškový mám ještě od loňska, tak jsem letos nedělala. :-)Ale je to dobrota.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama