Cuketový týden

21. července 2016 v 17:26 | Janka |  Kuchyně
Máte rádi cuketu?? Já docela ano.
Pěstuji ji každým rokem. Letos jsem změnila stanoviště a dvě rostliny cukety se mně odmněňují opravdu královsky.
Plodů je tolik, že jsem vyhlásila "cuketový týden".




Vždycky si říkám - dnes ji ještě nebudu trhat, protože ji chci zpracovávat až následující den, a pak to dopadne tak, že mně přeroste.







Začala jsem tradičně. Prvním jídlem byla smažená cuketová kolečka.
A protože já mám ráda sladké, tak následovala jednoduchá hrníčková cuketová buchta.
2 hrnky nastrouhané cukety, 1,5 hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 2 vejce, 1 hrnek oleje, 1 lžička mleté skořice. To je základní recept.
Já jsem ještě přidala vanilkový cukr, nakrájené oříšky, kandované ovoce a část těsta jsem obarvila kakaem a polila citronovou polevou.




Následovala cuketa "po řecku".



Velmi jednoduchá příprava.
Osmahnete cibulku, kolečka uzeniny a přidáte nakrájenou cuketu a rajče, nebo rajský protlak.
Okořeníte řeckými nebo jinými bylinkami. Podle toho, co máte rádi.


Příprava cuketových špízů nebyla opět vůbec náročná.


Podle toho, co je k dispozici a co máte rádi - cuketa, kabanos, cibule, paprika....




A to zdaleka ještě není VŠECHNO .......
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Šárka Šárka | 21. července 2016 v 17:36 | Reagovat

Ahoj Janko!
Já cuketu miluji od mala! :-)
Když ještě babička žila, tak také pěstovala cukety a patizony! A to ti byla taková dobrůtka! :-)
My jsme je také nejčastěji dělaly na kolečka (zrovna nedávno jsme cuketu měli!) a než jí obalíme, tak jí potřeme olejem a česnekem, pak jí obalíme a osmahneme a je to taaaakováhle dobrota! :-)
Pak jsme dělávali cuketový perník, jo a také jsme si dělali (teď nedávno) cuketové bramboráčky! Mňam! :-) A babička dělal i cuketový kečup! :-) Ale koukám tu u tebe na další možnosti. ;-)
Janko měj se moc hezky. :-)

2 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 21. července 2016 v 17:39 | Reagovat

Tvoje recepty se mi moc líbí. :-)
Také máme cuketu rádi. Byla už smažená cuketová kolečka. Dnes byla zapečená cuketa se salámem a sýrem.
Buchtu jsem zatím nezkoušela. Budu se muset polepšit. ;-)  :-D

3 Růža Růža | E-mail | 21. července 2016 v 17:47 | Reagovat

Ještě jsem dělávala sekanou z cukety, je s mletým masem (ale dá se i bez něj). :-)

4 Jitka Jitka | Web | 21. července 2016 v 17:51 | Reagovat

U nás cuketa taky frčí. Včera k večeři jsem dělala cuketové hranolky. Byla to dobrota.Letos máme opět žlutou cuketu, ale myslím, že ta zelená má lepší slupku. Ta žlutá, jak trochu přeroste, má slupku dost tuhou.

5 Květa Květa | Web | 21. července 2016 v 19:47 | Reagovat

Ahoj Jani, zeptám se drze... Nechceš cuketu?????? hahaha, má jich momentálně devět, ještě zkusím nějakou tu buchtu a cukeťák/bramborák/. Malé cuketky krajím na kostičky a dám je zamrazit. Dají se použít do"číny" místo bambusových výhonků - je to bašta...Pozdravuju! :-)

6 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 21. července 2016 v 19:56 | Reagovat

Asi taky budu muset vyhlásit cuketový týden :-) Zkusím polévku a buchtu taky asi upeču ;-)  :-) A cuketové špízy jsem taky ještě nedělala :-P

7 dáša dáša | Web | 21. července 2016 v 20:28 | Reagovat

Cukety milujeme. Když jich máme hodně, tak v srpnu nechám několik dorůst do větší velikosti a pak v té tužší slupce vydrží do listopadu.
Cuketa po italsku : nakrájím ji na menší kostky a dusím v malém množství vody ( ona sama má hodně vody ) s bazalkou a když se voda vypaří, posolím ji a na talíři posypu nivou nebo jiným pikantnějším strouhaným sýrem. K tomu nové brambůrky a rajčatový salát, mňam :-)

8 dáša dáša | 21. července 2016 v 20:29 | Reagovat

Může se pokapat olivovým olejem :-P

9 Miloslava Miloslava | Web | 21. července 2016 v 21:29 | Reagovat

Jani taky mám přecuketováno,ale zkusím ještě podla Květuš ty kostičky do mrazáku.Jinak jsem dělala 4várku cuketového čatní pod maso. Jíme to i k párku nebo k masu. Včera byly kuřecí nudličky a tam jsem to hned do nich mimo jiné koření vyzkoušela,bylo a je to dobré..Dělám to jako palivec ale bez rajských a dost cukety.Když budeš chtít recept je k dispozici-pošlu... :-)

10 Jarka Jarka | Web | 22. července 2016 v 8:26 | Reagovat

Já sice cuketu musím koupit, ale taky ji máme rádi. Peču z ní buchtu a taky jsem minulý týden dělala bramboráky kde jsou půl napůl brambory a cuketa. :-P Zaujalo mě, jak ta cuketa roste těsně od středu rostlinky kolem dokola. :-D

11 VendyW VendyW | E-mail | Web | 22. července 2016 v 9:11 | Reagovat

Docela jsme měla radost, když manžel donesl od jednoho zákazníka sazenice, prý cukety. Jenže jak se ukazuje jsou to asi okrasné nebo jiné dýně. Ale vyzkouším je utrhnout jako malé, podle mne to bude to samé jak cukety když je sklízíš v těch dvaceti centimetrech.....

12 Dáša Dáša | Web | 22. července 2016 v 13:10 | Reagovat

Ty cuketové špízy....mňam :-)

13 ohnice ohnice | Web | 22. července 2016 v 14:39 | Reagovat

Páni to je úroda, a mi teprve začíná kvést :-D

14 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 22. července 2016 v 18:43 | Reagovat

Minulý týden jsme měli bramborák s cuketou, tak půl na půl, a to je fakt mňamka. Kdysi jsem četla cuketovou kuchařku od Jany Štěpánkové a ta z ní dělala věci, až mi přecházel zrak. Tuším, že došlo i na knedlíky :D

15 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 24. července 2016 v 11:34 | Reagovat

Janko, článek ukládám a hned v týdnu vyzkouším cuketu po řecku.. :-)
Letos jsem dělala jen smaženou a cukeťák dle Ládi Hrušky.(ten u nás máme moc rádi)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama