Snad dozrají....

18. července 2018 v 23:12 | Janka |  Zahrada
Po loňské neúrodě způsobené jarními mrazíky, se v tomto roce zdá, že by to mohlo vyjít.
Byla docela slušná úroda jahod a nečekaná nadúroda meruněk, i když jich během dozrávání díky suchu docela hodně opadalo.


Nyní jsou na řadě rajčata, okurky a papriky. Zatím se činí.


Na mls a na zobání mám nejraději odrůdu malých rajčat - bejbiny.

Stejně tak dobře vypadá rybíz a pro mě exotické ostružiny. Chtěla bych si obojí uchovat i na zimu, a tak přemýšlím, jak na to. Jasně, že něco do mražáku, ale také nějakou marmeládku. Jenže nevlastním odšťavňovací hrnec, takže asi nastoupí, pro mě namáhavé, mletí na strojku. Chci totiž marmeládu bez zrníček.


I jablíček by mohla být velká úroda.
Už se nám pod jejich tíhou lámou větve a nyní díky dešti a velkému větru jich velká spousta opadala.


Stejně jsou na tom i švestky.


Největší obavy zatím máme o hroznové víno.



Zatím je bez jakékoliv chemie.
Vlhké a teplé počasí, které je ve skleníku a foliovníku mu však nesvědčí.


Uprostřed hroznů se začíná vytvářet plíseň a hrozí, že zachvátí celý střapec hroznů.


Ještě by to chtělo alespoň čtrnáct dnů teplého počasí a sluníčka
a snad z té nadějné úrody něco zůstane.
Snad dozrají.....








 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 19. července 2018 v 7:43 | Reagovat

Krásná úroda - a starosti s ní. My jsme na zahrádce mívali vše, co píšeš, kromě toho hroznového vína. Obavám rozumím a neporadím - skleník jsme neměli. A nestačí větrat? :-)

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 19. července 2018 v 7:56 | Reagovat

Rybíz už je v podobě brusinek ve sklepě, a ostružin mám letos poprvé šílený množství. No bude marmoška a něco zamrazím. Akorát mi u nich vadí dlouhá doba dozrání k sladkosti, tak doufám že sladké budou. Asi udělám i nějakou přesnídávku pro Bobuli. Rajčátka mám truhlíková na oknech na jih a taky mají zatím hodně rajčátek, tak snad dozrají.

3 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 19. července 2018 v 7:59 | Reagovat

Já letos poprvé sklízela jostu a první červený angrešt :-D

4 Evina Evina | E-mail | 19. července 2018 v 8:09 | Reagovat

Přeji tuto krásnou úrodu,ale i závidím.V úterý jsem si chtěla koupit meruňky-byly malé a o žluté barvě si mohly nechat zdát. V ceně lidové= 69,90 Kč.Málem to se mnou švihlo ;-)
Přeji krásný den :-)

5 Růža Růža | E-mail | Web | 19. července 2018 v 8:36 | Reagovat

Janko, přeji vám krásnou úrodu a držím palečky, aby všechno dozrálo. :-)

6 Jarka Jarka | Web | 19. července 2018 v 9:42 | Reagovat

Po předchozích hubených létech, bude letos úroda opravdu veliká.
Zahradu nemáme, ale vidím to při našich procházkám okolo zahrádkářské kolonie. 8-)

7 Jitka Jitka | Web | 19. července 2018 v 15:43 | Reagovat

Letos je opravdu velká úroda všeho ovoce a já nechápu ty ceny v obchodech. Co nechápu ještě víc, že ti, kdož nevlastní zahrádku nezajdou k nějakému zahrádkáři a nepožádají o prodej přebytků. Jistě by je získali za běžné ceny na které jsme dříve byli zvyklí, nebo jen za to, že si to sami natrhají. Výkupny třeba rybíz vůbec nebraly, protože prý o něj není zájem. Nežijeme náhodou v Kocourkově? Jani, než byvch mlela na strojku, tak bych investovala do toho parního odšťavovače. Já na něm dělám rybíz, jostu, ostružiny, maliny a letos jako správný lenoch jsem tam udělala i višňový rosol.Nechtělo se mně odpeckovávat a tak jsem višně jen rozmačkala a s peckami dala do odšťavovače. Rosol je úžasný a už jsem s ním udělala i piškotový moučník. Piškoty proložené zakysankou a jedna vrstva byl rosol. Moc jsem byla chválena. :-)

8 Hanka Hanka | 21. července 2018 v 0:09 | Reagovat

To, co máš na fotkách, je radost zahrádkářova, tak vám moc přeji, aby to dozrálo. :-)

9 Janka Janka | Web | 23. července 2018 v 9:43 | Reagovat

[1]:Manžel to chce vše bez chemie, ale asi to opravdu nejde. :-)

[2]: Já také budu letos poprvé zpracovávat ostružiny. Tak uvidím, jak to dopadne, protože dozrávají po troškách. :-)

[3]: Reny, tak to je super. A josta tě chutná??? :-)

[4]: Tak to se vůbec nedivím. Cena opravdu lidová. :-)

[5]: Děkuji. Jsi moc hodná. :-)

10 Janka Janka | Web | 23. července 2018 v 12:38 | Reagovat

[6]: Musím doufat, že tu úrodu nezničí nějací škůdci, přívalové deště nebo kroupy. :-)

[7]: Jituš, dala jsem na tebe. Hrnec je objednaný a zítra by měl přijít. Tak začnu sklízet rybíz a budu odšťavňovat. Stejně nemůžeme najít náš mlýnek. Někam jsme ho pečlivě schovali, a teď nevíme kam. Možná je zpět na půdě na chatě. :-D  :-)

[8]: Hani, moc děkuji za milá slova. :-)

11 Jana Jana | E-mail | Web | 24. července 2018 v 10:20 | Reagovat

Už jdu pozdě s radou,ale třeba se hodí někomu jinému. Já dám rybíz do hrnce,malinko podleju vodou a pomalinku zahřívám (propařuji).Až začne pouštět šťávu tak propasíruju přes sítko a dál už vařím marmeládu klasicky.

12 Janka Janka | Web | 29. července 2018 v 7:25 | Reagovat

[11]: Dobrý nápad. Díky!!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama