Daucus carota

27. září 2018 v 9:55 | Janka |  Zahrada
Určitě jste podle nadpisu poznali, o čem bude řeč. Pokud ne, tak další označení této plodiny je budič lásky, kořenová zelenina, královna zelenin, mrkva, mrkvička, zkrátka mrkev obecná.
Snad není nikdo, kdo by ji neochutnal v syrovém stavu, dušenou či vařenou a pro koho by nebyla symbolem oranžové barvy. Ale vždy tomu tak nebylo. Původně měla barvu bílou, fialovou, tmavě červenou.....
Kde se tedy vzala oranžová mrkev? Nejčastěji se setkáme s příběhem, že ji nizozemští pěstitelé vyšlechtili na počest krále Viléma Oranžského. Oranžová barva je totiž tradiční barvou nizozemské královské rodiny a zelenina této barvy tedy vypadala vlastenecky. Ovšem je pravda, že pro toto vysvětlení chybí historické podklady, jakkoliv je toto tvrzení rozšířené. V Indii a Číně najdete zase zcela běžně mrkev černou.


Ať už máte či nemáte rádi mrkev, je zcela jisté, že má blahodárný vliv na náš organismus.
Působí močopudně, je užitečná pro naše kosti a zuby, harmonizuje střevní mikrofloru, zlepšuje zrak
a je to také užitečný pomocník při žlučníkových a jaterních potížích.



Pokud budete mrkev pěstovat v kamenité a přemokřené půdě, můžete často vypěstovat mrkev zajímavě tvarovanou.
I když se snažím dodržet všechny zásady správného pěstování mrkve, i mně se letos objevila mrkev zajímavě tvarovaná.




A to je jen začátek.
Jsem zvědavá, co mě čeká při její další sklizni.









 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | 27. září 2018 v 10:56 | Reagovat

Tak já řeknu na rovinu, že podle nadpisu bych to nepoznala, ale když si to řeknu nahlas, je tam ta "karotka" ??? - a to už je něco jiného. Článek je hodně zajímavý, ráda jsem si přečetla, ale nejvíc mě zaujala informace, že ji nizozemští pěstitelé vyšlechtili na počest Viléma Oranžského. Těch se ovšem na trůně vystřídalo několik, ale mohl by to být hned Vilém I. Oranžský, který proslul jako organizátor nizozemské revoluce proti španělské nadvládě. Ovšem pokud to byl on, ani mrkev mu nepomohla, protože tento Vilém byl nakonec zavražděn. Ale za to už mrkvička nemůže. :-D

2 Evina Evina | E-mail | 27. září 2018 v 11:18 | Reagovat

Mám ráda mrkev ve všech skupenstvích.Jen ta černá(nebo tmavě fialová?)-nevím.Ale jednou mi řekla léčitelka,že mrkvička musí být trošílinku podušená-na kousku másla(jako nehet).Pak prý teprve vydá svoje léčebné účinky.
Přeji sluníčkový den :-)

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 27. září 2018 v 20:52 | Reagovat

Zajímavý počtení, ale mrkvičku mám ráda klasickou. Pobavily mě ty raritní popletence. :-D

4 Jitka Jitka | E-mail | Web | 27. září 2018 v 20:52 | Reagovat

Propletence. :-D

5 Růža Růža | E-mail | Web | 28. září 2018 v 7:06 | Reagovat

Zajímavé informace. Mrkev mám ráda ať dušenou nebo jako salát s jablíčkem. Jen musím opatrně se syrovou mrkví, mám na ni totiž alergii. Moc se mi líbí fotografie, jsou to opravdu kuriózní tvary. ;-)  :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. září 2018 v 13:05 | Reagovat

Krásné mrkvičky! Podobné se nám taky dařily, i když jsem nevěděla, proč. A je fakt, že jsme měli kamenitou, vlhkou půdu. :-)

7 hanafee hanafee | 2. října 2018 v 9:00 | Reagovat

Zázraky přírody ;-)

8 Ježurka Ježurka | Web | 2. října 2018 v 17:35 | Reagovat

Příroda umí opravdu divy! Mrkev mám ráda dušenou, ale syrovou jsem ji snad vůbec neochutnala. Vím, že je zdravá, ale víc vařená než syrová, že? :-)

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 5. října 2018 v 11:36 | Reagovat

Mrkev mám ráda, tu černou si na talíři neumím moc představit, ale proč ne :-) Příroda je mimo jiné i úžasný výtvarník, moc pěkné úlovky :-)  :-)

10 Janka Janka | Web | 7. října 2018 v 9:14 | Reagovat

[1]:Jo, jo. Už to tak bude. :-)

[2]: Nejlepší je samozřejmě ta, jakou ji všichni známe.Tta už svou barvou přitahuje ke konzumaci. :-)

[3]: Jituš, s těmi se setkávám každý rok. :-)

[5]: Mně,jako dítěti, dělala maminka vždycky na svačinku strouhanou mrkvičku ochucenou cukrem a citronem. To byla pane mňamka. :-)

[6]: Každý rok se nějaká kuriozita urodí. :-)

[7]: I tak se to dá nazvat. :-)

[8]: Já jsem dušenou dříve moc nemusela, ale nyní ji spolu s hráškem miluji. :-)

[9]: Dá se asi vyšlechtit a vypěstovat všechno. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama